– Dette er ille, sier inspektør
Over 80% av de kontrollerte redskapene var ikke i samsvar med regelverket under en fellesaksjon mot ulovlig fiske på Vestlandskysten i midten av juli.
– Dette er ille, sier inspektør
Foto: Fiskeridirektoratet
MILJØ

– Dette er ille, sier inspektør
Over 80% av de kontrollerte redskapene var ikke i samsvar med regelverket under en fellesaksjon mot ulovlig fiske på Vestlandskysten i midten av juli.
  23. juli 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Totalt ble det beslaglagt 348 ulike redskap i aksjonen, som var et samarbeid mellom Fiskeridirektoratet, Kystvakten, Statens Naturoppsyn og Politiet, opplyses det i en pressemelding.

I alt ble det kontrollert 148 redskaper, og bare 26 av disse var i samsvar med regelverket. De fleste tilfellene vil bli meldt til politiet.

Kontroll

Inspektør Narve Leonhardsen drar opp et spøkelsesgarn fylt med død og levende krabbe. Foto: Fiskeridirektoratet


– Dette er ille. Mange av teinene vi beslaglegger har feil fluktåpning, feilmontert bomullstråd som skal åpne teinene hvis de går tapt eller de er mangelfullt merket, sier inspektør Narve Leonhardsen i Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste.

Etter at beslagene var overlevert til politiet gikk Fiskeridirektoratets oppsynfartøy «Eir» en liten tur i området vest for Flesland flyplass mellom Bergen og Sotra.

Resultatet fra den korte, tilfeldige turen ble beslag av 38 nye ulovlige teiner.




Etter at aksjonen var over fant kontrollørene ytterligere 38 ulovlige redskaper mellom Flesland og Sotra. Kart: Google Maps


– Det er ikke spesielt vanskelig å finne ulovlig redskap, sier Leonhardsen.

Mange redskap blir mistet eller etterlatt i sjøen og blir stående og fiske til ingen nytte. Dette fører til dyremishandling og seigpining av fisk og skalldyr.

– Vi blir lei oss når vi kommer over redskap som gjerne har stått i sjøen i månedsvis, kanskje årevis. Samtidig er det tilfredsstillende å få det opp fra sjøen. Det er kanskje noe av det mest meningsfylte vi gjør, sier Leonhardsen.

Samme feil går igjen


Feilmontert bomullstråd og feilmontert rømmingshull er gjengangere når Fiskeridirektoratet kontrollerer redskap.

– Mange ser ikke ut til å være klar over hvordan bomullstråden skal monteres, eller de vet ikke at rømmingshull og fluktåpning ikke er det samme, sier inspektør Rudi Iden fra Fiskeridirektoratet Vest, som også deltok i aksjonen.

LES OGSÅ
– Uakseptabelt mye ulovlig fiske


Han forteller at bomullstråden vil råtne etter en tid og skal sørge for at teinene åpner seg hvis den går tapt, mens fluktåpningen skal sørge for at krabbe og hummer under minstemålet kan komme seg ut fra teinene.

Bomullstråd er påbudt i teiner som blir brukt til å fange krabbe, hummer og leppefisk. Fiskeridirektoratet har laget en video som viser hvordan bomullstråden skal monteres:





– Resultatene fra denne og lignende aksjoner vis at kontrollbehovet er enormt, og at det trengs holdningsendring hos svært mange som er ute og fisker i sjøen, skriver Fiskeridirektoratet.

De opplyser at de har tre fartøy som vil være operative og kontrollere redskap i hele Sør-Norge i tiden fremover. I tillegg vil også Kystvakten, Statens Naturoppsyn og Politiet gjennomføre kontroller.

Kilde: Fiskeridirektoratet



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS