Et dramatisk redningsdykk
Ved 10:30-tiden den 21. oktober 1982 veltet den største heisekranen på flytedokken til Bergens Mekaniske Verksted på Laksevåg i sjøen, med fire personer om bord.
Et dramatisk redningsdykk
Bergens Arbeiderblad fredag 22. oktober 1982. Faksimile: Nasjonalbiblioteket (CC BY-NC-ND)
POLITIDYKKING

Et dramatisk redningsdykk
Ved 10:30-tiden den 21. oktober 1982 veltet den største heisekranen på flytedokken til Bergens Mekaniske Verksted på Laksevåg i sjøen, med fire personer om bord.
  19. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Redningsdykkerne i politiet opplevde mange krevende oppdrag, både i forbindelse med søk etter savnede og på utrykning til druknende. Noen av oppdragene kan offentliggjøres, men ikke alle, sier Trygve Hillestad.

Han tok initiativet til å opprette redningsdykkergruppen i Bergen i 1971, og her forteller han om den dramatiske redningsaksjonen for snart 40 år siden.

BMV på Laksevåg

Bergens Mekaniske Verksted på Laksevåg der ulykken skjedde. Foto: Bjoertvedt/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)


– Da alarmen gikk, rykket flere ambulanser og tre redningsdykkere ut fra Bergen politikammer. En av de fire lå forslått på kaien, mens de tre andre hadde blitt med kranen til bunns på 16–20 meters dybde, forteller han.

Platearbeider og tidligere marinejeger, Jan Simmenes, var et av vitnene til det hele og ringte nødetatene. Deretter kledde han på seg sportsdykkerutstyr som ble oppbevart i en egen avdeling på BMV.

Bergens Tidende

Faksimile fra Bergens Tidende 22. oktober 1982


– Da redningsdykkerne ankom var Simmenes klar til innsats, men han måtte avgi sin dykkermaske til en av dem før de forsvant ned i dypet i håp om å redde de tre savnede, sier Hillestad.

Politibetjent og redningsdykker Oddvar Nordfonn var på politihundetrening på Flesland, halvannen mil unna. Da han kom frem kledde han på seg reservedrakten fra dykkerbilen, en Viking tørrdrakt.

– Ikke dra meg ut!


Han så luftboblene fra de to andre komme opp et godt stykke unna der han mente heisekranen hadde sunket, og peilet seg inn i den retning. Sikten var elendig på grunn av mudder som heisekranen hadde virvlet opp.

Nordfonn var sikker på at han lette etter døde personer da han famlet seg frem i den dårlige sikten, først på utsiden hele veien rundt uten å finne de savnede.

Hvem er disse froskemennene?


– I neste øyeblikk så han luftbobler komme ut av et lite hull i veggen til kranhuset, forteller Hillestad.

Døren til kranhuset var åpen, men Nordfonn våget ikke å svømme inn av frykt for å bli sittende fast. Med den ene armen følte han seg frem så langt han rakk inn i kranhuset.

Luftlomme i kranhuset


Plutselig støtte han på ansiktet til en person. I neste sekund kjente han et jerngrep rundt underarmen, som ble dratt inn i kranhuset samtidig som en stemme ropte som i en blikkboks: – Ikke dra meg ut!

Nordfonn stivnet til og kjente pulsen øke voldsomt, men klarte heldigvis å bevare fatningen og vri seg løs. Han prøvde først å gi personen munnstykket sitt, men det ble føyset bort.

Redningsdykkerbilen

Redningsdykkerbilen ble kjøpt av i Bergen brannvesen for én krone, og deretter lånt ut til politiet. Foto: Trygve Hillestad


– Deretter slapp han inn så mye luft han kunne før han svømte til overflaten for å få hjelp til å ta med seg personen opp. En taukveil han hadde med seg ned bandt han fast i et stag for å finne vei ned igjen, erindrer Hillestad.

Da Nordfonn kom til overflaten var han ganske sjokkert og oppkavet og ropte at det var en mann i live i kranen – utrolig nok, nesten en time etter at ulykken inntraff.

LES OGSÅ
Er du interessert i dykkehistorie?


Sammen med Jan Simmenes dykket han ned med et ekstra flaskesett som de håpet mannen i kranhuset ville benytte seg av, men den gang ei. Munnstykket fra flaskesettet ble feid unna.

– Da hadde de ikke noe valg. De tok tak i beina på personen, dro ham ut og svømte rolig opp samtidig som de slo mannen i magen for å få ut komprimert luft fra lungene hans for å unngå lungesprengning, forteller Hillestad.

Arbeiderbladet

Faksimile fra Arbeiderbladet 22. oktober 1982. Kilde: Nasjonalbiblioteket (CC BY-NC)


På kaien stod flere pressefolk som foreviget det dramatiske øyeblikket da de to dykkerne brøt overflaten.

Nordfonn ropte høyt til personen de hadde mellom seg: – Lever du? Elektrikerformann Jan Olsen snudde hodet og nikket.Fordi Nordfonn hadde gjentatte dykk uten dekompresjon ble han kjørt med ambulanse til trykktanken på Haakonsvern.

– Det var Jan Simmenes som hentet opp de to gjenværende savnede. Til tross for gjenopplivingsforsøk ble begge, en 21 år gammel, nygift elektrikerlærling og en 52 år gammel ingeniør, erklært død, avslutter Hillestad.

Opprinnelig publisert 18.11.2021ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Rescue Diver i sommer

    PADI Rescue Diver gjør deg til en sikrere og bedre meddykker, og du lærer å håndtere og ikke minst forebygge ulykker. Nå kan du ta det viktige kurset hos Oslofjorden Dykkesenter.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Onsdagsdykk på Slemmestad

    Bli med Oslofjorden Dykkesenter til Bjerkåsholmen ved VEAS på Slemmestad onsdag 31. mai! Stedet passer for alle – og nå kan det være mye nakensnegler.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS