Rekordforsøk på Kongsberg
Regjerende verdensmester Amber Fillary (48) fra Sør-Afrika er i Norge for å sette ny verdensrekord i svømming under isen. Lørdag er målet en solid forbedring av hennes egen rekord.
Rekordforsøk på Kongsberg
Amber Fillary flankert av Ørjan Dyrnes og Mandy Sumner. Foto: Aleksander Nordahl/Ettpust.com
APNEA

Rekordforsøk på Kongsberg
Regjerende verdensmester Amber Fillary (48) fra Sør-Afrika er i Norge for å sette ny verdensrekord i svømming under isen. Lørdag er målet en solid forbedring av hennes egen rekord.
  2. mars 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Amber kom til Norge 19. februar, og allerede dagen etter begynte hun treningen i Mysutjern sør for Kongsberg, forteller Arve Gravningen.

Han er innehaver av Fridykker.com og dommer for Norges Dykkeforbund, og har en finger med i spillet i det meste som skjer innen apnea.

Amber Fillary



Arbeidet med å forberede dykkestedet i Mysutjern har pågått siden midten av februar, og mange frivillige har stilt opp før rekordforsøket.

Det er laget flere huller i den 40 centimeter tykke isen, spent opp sikkerhetsliner under vann og naturligvis er den 110 meter lange banen svært nøyaktig oppmålt.

LES OGSÅ
Delt gull og norgesrekord i NM i apnea


Amber Fillary er regjerende verdensrekordholder etter at hun svømte 70 meter under isen i Oppsjø i Asker i februar 2020. Rekorden er registrert på Guinness World of Records.

Hun holder også de sørafrikanske rekordene i statisk apnea med 6 minutter og dynamisk apnea uten finner med 138 meter, begge satt i basseng.

Se video av rekorddykket:






Dykkere fra Drammen Sportsdykkere stiller opp som sikkerhetsdykkere, og bistår også med å filme rekordforsøket. Arve Gravningen er også sikkerhetsdykker, med flaske på ryggen.

– Nå har hun to treningsdager igjen, så blir nøyaktig lengde for rekordforsøket bestemt. Hun går for enten 95 eller 100 meter, forteller han.

LES OGSÅ
Dette er de norske rekordene i apnea


– Jeg er mitt eget hode når jeg svømmer i det iskalde vannet under isen. Jeg kjenner ikke engang kulden, sier Fillary i en video på Dagens Næringsliv.

Du kan følge Amber Fillary på Facebook og Instagram, og du kan støtte henne på Makeachamp. Bli bedre kjent med henne her:

https://www.youtube.com/watch?v=yjhVugKXDdA



Fridykker Stanislaw Odbiezalek fra Drammen skal også svømme under isen, og går for ny personlig rekord på 80 eller 90 meter i med monofinne og badebukse.

– Hvis du har lyst til å overvære rekordforsøkene lørdag 5. mars er du hjertelig velkommen, sier Arve Gravningen, og legger til at Amber Fillarys dykk skal starte klokken 12.



Mysutjern ligger en halvtimes kjøring sør for Kongsberg. Husk å beregne litt ekstra tid, da det er et stykke å gå fra veien og ut på isen.

Du slipper heldigvis å svømme i én grads vann i bare badebuksen, men husk likevel å ta med varme klær og sko.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS