50 millioner til marin opprydding
Senter mot marin forsøpling har gitt tilskudd til 41 prosjekter som skal forebygge og redusere marin forsøpling. Norges Dykkeforbund og Oslofjorden Dykkesenter er blant mottakerne.

Foto: Senter mot marin forsøpling
50 millioner til marin opprydding
Senter mot marin forsøpling har gitt tilskudd til 41 prosjekter som skal forebygge og redusere marin forsøpling. Norges Dykkeforbund og Oslofjorden Dykkesenter er blant mottakerne.
19. april 2022
Med søknader til prosjekter over hele landet har senteret også jobbet for å sikre en jevn geografisk fordeling av midlene.

Nytt senter mot marin forsøpling
– Det har vært viktig å gi støtte til rydding i områder som ikke er omfattet av Rydd Norge-programmet som Handelens Miljøfond administrerer, heter det på Marfo.no.
Senteret fikk inn 84 søknader om totalt 161 millioner kroner, og har fordelt 50 millioner på 41 prosjekter.

LES OGSÅ
22 millioner til rydding i Oslofjorden
Norges Dykkeforbund ble tildelt 2,4 millioner til prosjektet «Dykkernes frivillige ryddedugnad under vann», mens Oslofjorden Dykkesenter fikk 805.000 kroner til sitt prosjekt «OFDS rydder Oslofjorden», fordelt på 2022 og 2023.
De største tildelingene gikk til Oslofjorden Friluftsråd som fikk 3,5 millioner, og Hold Norge Rent som fikk til sammen 7,3 millioner til refusjonsordningen for marint avfall, forskjellige oppryddingstiltak og utadrettet arbeid.
Søknadsmassen viser at det er det stor aktivitet innen forebygging og opprydding av marin forsøpling i Norge.
– Det er positivt å se at engasjementet er så stort og at så mange vil bidra i arbeidet mot marin forsøpling. Vi er glade for å kunne tildele midler til dette viktige formålet, sier direktør ved Senter mot marin forsøpling, Ann-Helen Ernstsen.

Få støtte til marin opprydding
Senter mot marin forsøpling samler nasjonale ryddedata gjennom ryddeverktøyene Rent hav og Rydde. Alle ryddeaksjoner som mottar støtte fra ordningen, må bruke verktøyene.
– Gjennom disse verktøyene oppnår vi mer koordinert og effektiv opprydding. Det gir også ryddeaktørene oversikt over aktiviteten, og tilgang til informasjon som sikrer kunnskapsbasert opprydding i Norge, sier Ann-Helen Ernstsen.
FN viser i sin rapport «From pollution to solutions» fra 2021 at det er estimert å være mellom 75–199 millioner tonn plast i havet.
Siden 2015 har miljømyndighetene gitt økonomisk støtte til prosjekter som bidrar til opprydding og forebygging av marin forsøpling i Norge. Fra og med 2022 er det Senter mot marin forsøpling som tildeler disse midlene.