Frikjent for vrakplyndring
De to danske dykkerne som stod tiltalt for å ha stjålet 13 granathylser fra vraket av den tyske minesveiperen M-426 ble frikjent i Agder tingrett i forrige uke.

Rettssaken fant sted i Agder tingrett. Foto: Domstol.no
Frikjent for vrakplyndring
De to danske dykkerne som stod tiltalt for å ha stjålet 13 granathylser fra vraket av den tyske minesveiperen M-426 ble frikjent i Agder tingrett i forrige uke.
4. mai 2022
De hadde dykket på vraket av M-426 som ligger på 12–20 meters dyp i Hellevika i Søgne. Minesveiperen ble senket av britiske fly 11. september 1944.

LES OGSÅ
For retten etter vrakplyndring
De stjålne granathylsene ble beslaglagt av Tollvesenet, og danskene fikk et forelegg på 15.000 kroner for å ha forsøkt å ulovlig utføre kulturgjenstander.
De to nektet å vedta forlegget, og de ble dermed tiltalt for forholdet. Saken gikk i Agder tingrett den 27. april 2022, med påstand om bot på 18.000 kroner.

Foto: Tollvesenet
Begge de tiltalte møtte i retten, sammen med sine forsvarere. De har tidligere forklart at de fant gjenstandene på havbunnen, og hevder at de ikke har fjernet noe fra selve vraket.
Tiltalen lød på brudd på Straffeloven § 322 grovt tyveri, og Kulturminneloven § 27 for å ha utført kulturmateriale uten tillatelse.

SE VIDEO
Minesveiperen M-426 i Hellesvika
De to erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen, og retten mottok forklaring fra tre vitner. I rettsmøtet frafalt aktor tiltalen, og de to ble dermed frifunnet, jf. straffeprosessloven § 73.
– Frafalles saken etter at hovedforhandling er begynt, på grunn av bevisets stilling eller fordi straff ikke kan anvendes på forholdet, avsier retten frifinnelsesdom, heter det i loven.

Den tyske minesveiperen M-426. Foto: Erling Skjold/Norsk Skipsvrakarkiv
Rettens rådslagning og stemmegiving foregikk bak lukkede dører, og domspapirene gir ingen nærmere forklaring på hvorfor siktelsen ble frafalt. Dommen var enstemmig.
Dykking har fått innsyn i dommen fra Agder tingrett, og vi har rettet en forespørsel til Agder politidistrikt i håp om et klarere svar. Vi har foreløpig ikke fått tilbakemelding.

LES OGSÅ
Dykking på Blücher blir forbudt
Begge dykkerne som stod tiltalt tilhører et miljø som ofte besøker Norge for å dykke på vrak. Den ene dykkeren har også en nær relasjon til en dykker som omtales i danske medier som «profesjonell skattejeger».
På Facebook finner vi flere bilder av gjenstander som er hentet opp fra vrak. Dykking kjenner ikke til om disse er hentet opp lovlig eller ikke.
Ammunisjon eies av staten
Vraket av M-426 eies av Saga Shipping AS, som i 1997 kjøpte opp Høvding Skipsopphugging som etter krigen kjøpte omlag 350 tyske krigsvrak av staten.
Ammunisjon på vrakene var ikke omfattet av kontrakten, og er følgelig den norske stats eiendom siden staten etter krigen tok alt tysk krigsmateriell som krigsbytte.
Verken staten eller Saga Shipping AS hadde gitt samtykke til at granathylsene kunne fjernes fra vraket, fremgår det av dommen.
– Gjenstandene er fra et kulturminne som er en viktig del av norsk krigshistorie, skriver Agder tingrett. Likevel ble de to danskene frifunnet.