Kan dykkere fange sjøkreps?
Mange dykkere lurer på om de har lov til å fange sjøkreps. Vi har sjekket saken med Fiskeridirektoratet – og de bekrefter at det kan man, også med flasker på ryggen.
Kan dykkere fange sjøkreps?
UV-JAKT

Kan dykkere fange sjøkreps?
Mange dykkere lurer på om de har lov til å fange sjøkreps. Vi har sjekket saken med Fiskeridirektoratet – og de bekrefter at det kan man, også med flasker på ryggen.
  29. oktober 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Sjøkrepsen, Nephrops norvegicus, er en delikatesse som koster opp mot 500 kroner kiloen. Derfor er det ikke rart at dykkere lurer på om de kan fange den.

Den lever på bløtbunn fra 20–400 meters dyp, så det er ikke alle steder man finner den – men noen har tydeligvis gode forekomster der de bor.

Sjøkrepsen går under mange navn, og kalles både bokstavhummer, rekekonge, keiserhummer og jomfruhummer. På engelsk kalles den Norwegian lobster.

Men hvordan er det med reglene for fangst? De fleste tror det bare er lov å fange sjøkreps med teiner. Derfor sjekket vi med myndighetene.

LES OGSÅ
Nye krav til rømmingshull


– Vi viser til deres spørsmål om hvorvidt dykkere kan fange sjøkreps. I reguleringen av sjøkrepsfisket er det bruken av effektive redskaper som er særlig regulert, svarer Fiskeridirektoratet.

De opplyser at dette innebærer at det er fastsatt krav og begrensninger dersom det skal drives teine- eller trålfiske etter sjøkreps.

Sjøkreps

Sjøkreps er et festmåltid. Foto: Pierre Dietz/Pixabay.com


Når det gjelder dykking er det derimot ingenting som forhindrer at man kan fange sjøkreps, selv om det nok ikke er enkelt:

– Fisket etter sjøkreps med andre redskaper er ikke regulert. Det vil si at det er tillatt å fiske sjøkreps på andre måter innenfor de generelle reglene for fritidsfiske, skriver direktoratet.Dykkere må som alle andre naturligvis forholde seg til fredningsbestemmelser, både nasjonale og lokale, og overholde minstemålet på det de fanger.

Sjøkreps kan fanges hele året, og minstemålet er 13 cm fra spissen av pannehornet til den bakre kanten av midtre svømmelapp.Opprinnelig publisert 13.05.2022ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Nitrox – det nyttigste emnekurset?

  Sertifikatet PADI Enriched Air Diver og nitrox som pustegass gir deg lengre bunntid og bedre sikkerhetsmargin. Ta det populære kurset hos Halden Dykkersenter i februar!

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Dykk med ProDykk på tirsdager

  Har du lyst til å dykke litt oftere, men mangler buddy? Eller har du akkurat tatt kurs og vil komme i gang med dykkingen? ProDykk på Nesodden arrangerer dykking hver tirsdag.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS