Trekker seg fra gruveprosjekt
Storbanken Nordea trekker seg fra Nordic Minings gruveprosjekt med dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Til E24 opplyser banken at det er miljøhensyn som ligger bak avgjørelsen.
Trekker seg fra gruveprosjekt
Muddersjøroser i Førdefjorden. Førdefjorden er ren og levende, med et rikt mangfold av arter. Foto: Erling Svensen / Naturvernforbundet
HAVMILJØ

Trekker seg fra gruveprosjekt
Storbanken Nordea trekker seg fra Nordic Minings gruveprosjekt med dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Til E24 opplyser banken at det er miljøhensyn som ligger bak avgjørelsen.
  23. september 2022
☒   ANNONSE:
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
– Dette er svært gode nyheter. Nordea har vært en av de største og viktigste investorene til Nordic Mining. Dette viser at tiden er i ferd med å løpe fra dette utdaterte og forurensende prosjektet, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet i en pressemelding.

Nordea er Nord-Europas største finanskonsern og har vært en av Nordic Minings viktigste finansielle støttespillere.

LES OGSÅ
Bare tre land tillater gruvedumping


I 2020 var banken nest største investor med mer enn seks prosent av aksjene. Nå bekrefter banken at de har solgt seg helt ut. Nordic Mining har i lengre tid slitt med å skaffe nok kapital til gruveprosjektet.

– Selv om det finnes formell godkjenning av dumping av masse i sjøen fra myndighetene, så tror vi ikke at dette er noe våre fondskunder ønsker at vi investerer i, sier Eric Pedersen i Nordea til E24.

Saksøker staten for å hindre gruvedumping


Nordeas avgjørelse kommer kort tid etter at Naturvernforbundet og Natur og Ungdom meldte at de vil saksøke staten for å ha gitt Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.

– Ved at de nå har solgt seg helt ut av en betydelig aksjepost i Nordic Mining, viser Nordea at de tar miljøansvar for framtidige investeringer, sier Anne-Line Thingnes Førsund, leder i Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane.

LES OGSÅ
Gruvedumping: Derfor går de til sak


Hun tror stadig flere i finansmarkedet vil følge Nordeas eksempel og ikke gå inn i prosjekter som ødelegger i stedet for å bygge opp under naturverdiene.

– Vi står i en omfattende natur- og klimakrise som alle må ta innover seg. Å dumpe enorme mengder gruveavfall i den rene, fiskerike Førdefjorden, full av selvfornyende ressurser, er å sage av grenen vi sitter på, sier Thingnes Førsund.

Aksjonister

Aksjonister fra Natur og Ungdom lenket seg våren 2022 fast til anleggsmaskiner for å stanse byggingen av Nordic Minings gruveanlegg i Vevring. Foto: Amanda Iversen Orlich / Naturvernforbundet


– Det er svært gledelig at Nordea nå viser vei og sender et sterkt signal om at det miljøskadelige prosjektet til Nordic Mining ikke har en framtid, mener hun.

Nordic Mining har fått driftstillatelse og utslippstillatelse og arbeider nå med å klargjøre tomten for bygging av industrianlegget i Vevring for å utvinne mineralet rutil fra et dagbrudd i Engebøfjellet.Naturvernforbundet og Natur og Ungdom arbeider for å hindre at gruvedriften kan starte før saken er ferdig behandlet i retten.

Advokatfirmaet CMS Kluge arbeider nå med stevningen, og det er ventet at saken kommer til behandling i Oslo tingrett neste sommer.

Kilde: NaturvernforbundetSTØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina
STØTTEANNONSE:
Støtt Ukraina

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Søndagsdykk på Storsand

  Dykkesugen? Da kan du bli med Oslofjorden Dykkesenter til Storsand på Hurumlandet søndag 4. desember! Det er en av de fineste dykkeplassene i fjorden, og passer for alle.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

  Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS