Fant eldgammelt marmorvrak
Dykkere har undersøkt et 1.800 år gammelt vrak med sjeldne marmor­gjenstander nord for Netanya i Israel. Riksantikvaren i landet er svært begeistret over funnet.
Fant eldgammelt marmorvrak
Foto: Israel Antiquities Authority
MARINARKEOLOGI

Fant eldgammelt marmorvrak
Dykkere har undersøkt et 1.800 år gammelt vrak med sjeldne marmor­gjenstander nord for Netanya i Israel. Riksantikvaren i landet er svært begeistret over funnet.
  22. mai 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Et 1.800 år gammel handelsskip som forliste i en storm med en stor last med marmor­gjenstander ble funnet utenfor kysten av Moshav Beit Yanai, skriver Israel Antiquities Authority på Facebook.

Dette skal være den eldste lasten av sitt slag som er funnet i det østlige Middelhavet, og består av korintiske kapitéler (søylehoder, red. anm.) og en seks meter lang marmobue.

Marmorsøyle

Foto: Israel Antiquities Authority


– Det virker som om deverdifulle arkitektoniske elementene var tiltenkt en storslått offentlig bygning, et tempel eller kanskje et teater, skriver Israel Antiquities Authority.

Funnet ble gjort av svømmeren Gideon Harris for noen uker siden. Han kontaktet Israel Antiquities Authority og rapporterte at han hadde sett noen eldgamle søyler på bunnen da han badet ved Beit Yanai-stranden.

LES OGSÅ
Fant gullspenne på bunnen


Rapporten ble mottatt med takk av Koby Sharvit, direktør for undervannsarkeologi­enheten ved Israel Antiquities Authority.

– Vi har visst om vraket lenge, men har ikke hatt noen eksakt posisjon. Området er vanligvis dekket av sand så vi har ikke kunnet gjøre undersøkelser, sier Sharvit.

☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:


Takket være tipset kunne den nøyaktige plasseringen fastslås, og dykkere kunne nylig gjennomføre foreløpige marinarkeologiske undersøkelser på stedet.

– Dette vil føre til et mer dyptgående forskningsprosjekt, sier Sharvit.

Marmorsøyle

Foto: Israel Antiquities Authority


Han mener at skipet har gått ned i en storm, og sier det kan se ut som om mannskapet har kastet anker i et forsøk på å hindre grunnstøting.

– Slike stormer blåser ofte plutselig opp langs kysten. Et tungt lastet skip med dårlig manøvreringsevne kunne lett bli dratt inn på grunt vann og knust, sier Sharvit.

LES OGSÅ
Fant Enigma-maskin på havbunnen


Størrelsen på marmorgjenstandene gjør at marinarkeologene kan beregne dimensjonene på skipet, som førte en last på minst 200 tonn.

– De arkitektoniske elementene er karakter­istiske for storslåtte, offentlige bygninger. Selv på Cæsars tid ble utsmykningen ofte laget av lokal stein og dekket med hvit gips for å se ut som marmor – men dette er ekte marmor, sier Sharvit.Han mener det er sannsynlig at marmorlasten stammer fra Egeerhavet eller Svartehavs­regionen, og at skipet var på vei til en av havnene på den sørlige Levantinkysten, eller kanskje til og med Alexandria i Egypt.

Ifølge Sharvit gir funnet svar på noe arkeologer har diskutert i lang tid: Ble importerte arkitektoniske elementer i romertiden ferdig bearbeidet i opprinnelses­landet, eller ble de fraktet i delvis utskåret form?– Flere av gjenstandene bare er delvis barbeidet og skulle åpenbart ferdigstilles på byggeplassen. Dermed har vi svaret på dette spørsmålet, sier han.

Gideon Harris som meldte inn funnet fikk en utmerkelse for innsatsen, og får berømmelse fra den israelske riksantikvaren for at han han noterte posisjonen.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dusinet fullt i Rødehavet

    Dykkebazaar og Aggressor Fleet byr på en fantastisk liveaboard hvor man får dykke alle beste vrakene i Rødehavet – og de har gode betingelser for dykkeklubber og grupper.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Er du interessert i dykkemedisin?

    Norsk Baromedisinsk Forening er til for deg som er interessert i dykkemedisin, dykke­fysiologi og andre menneskelige faktorer i tilknytning til dykking.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS