Hjelp – nå er det pollensesong!
Det har vært ekstrem spredning av bjørkepollen i helgen, og mange griper nok etter nesesprayen for å kunne dykke. Husk at overdreven bruk kan ha motsatt effekt.
Hjelp – nå er det pollensesong!
Foto: Skjermdump, Breezometer.com
DYKKEMEDISIN

Hjelp – nå er det pollensesong!
Det har vært ekstrem spredning av bjørkepollen i helgen, og mange griper nok etter nesesprayen for å kunne dykke. Husk at overdreven bruk kan ha motsatt effekt.
  5. mai 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) er over én million nordmenn plaget av pollenallergi, i mer eller mindre alvorlig grad. Mange av dem er dykkere.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan den avsvellende virkningen nesespray har gi god hjelp i starten, men overstimulering kan føre til at virkningen blir den motsatte.

– Feil bruk av nesespray kan skade neseslimhinnen og forverre nesetetthet, sier Mohammad Nouri Sharikabad hos FHI.

Nesespray: Kraftig økning


Dette er viktig å tenke på for dykkere, som kan bli fristet til å bruke nesespray for å klare å utligne. Overdreven bruk kan føre til at nesen blir tettere under dykket.

– Langvarig bruk av spray mot nesetetthet kan føre til avhengighet og konstant tett nese. Unngå sammenhengende bruk over 10 dager, skriver Helsenorge.no.

LES OGSÅ
Er du interessert i dykkemedisin?


Divers Alert Network advarer mot bruk av nesespray med virkestoffer som får blodårene i slimhinnene til å trekke seg sammen:

– Når virkningen avtar sveller blodårene igjen og slimhinnene kan bli verre enn før, skriver Marty McCafferty i en artikkel på dansa.org.

Les dette før du reiser


Dette kan føre til en omvendt blokkering og barotrauma. McCafferty anbefaler derfor å vurdere nesespray med kortison, som også finnes i reseptfri utgave.

Helsenorge.no anbefaler at man rådfører seg med lege eller apotek dersom

  • symptomene forverres eller ikke bedres innen 10 dager
  • du får plagsomme bivirkninger eller bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget til nesesprayen
  • du har langvarige plager med tett nese


De minner om at man kan ha behov for en grundig legeundersøkelse for å få riktig diagnose og behandling dersom man har langvarig nesetetthet.

Travelers Medical Guide


– Scubafolket bør ikke dykke i den perioden hvor plagene er størst. Du skal selvfølgelig ikke ha tung pust, og du skal kunne utligne uten problemer, skrev dykkerlege Jørn Klepper i en artikkel i Dykking i 2009.

Medisinene har sikkert blitt bedre og mer effektive siden den gang, men det er likevel viktig å rådføre seg med lege eller apotek, og ikke overdrive bruken.Ifølge Folkehelseinstituttet har det vært en konstant økning i salget av reseptfri nesespray de siste årene – fra 2018 til 2022 var økningen på hele 36 prosent.

De presiserer som flere andre at reseptfri nesespray kun skal brukes til korttids­behandling, og ikke ut over sju til ti dager.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS