Ny skateart funnet i Norge
Den norske artslisten har fått en ny oppføring. Skatearten Raja microocellata, eller småøyet skate, er aldri tidligere observert i våre farvann.
Ny skateart funnet i Norge
Bildet er tatt i et akvarium i Nederland. Foto: Ecomare/Sytske Dijksen (CC BY-SA 4.0)
ARTSFUNN

Ny skateart funnet i Norge
Den norske artslisten har fått en ny oppføring. Skatearten Raja microocellata, eller småøyet skate, er aldri tidligere observert i våre farvann.
  22. mai 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det var fisker Lars-Ivar Dale som fikk den historiske fangsten på garn, utenfor Nautnes nord i Øygarden vest for Bergen.

Ifølge NRK måtte han kontakte fagfolk for å få svar på hva slags art det var han hadde fanget.

Raja microocellata

Slik tegnet Francis Day arten i boka «The fishes of Great Britain and Ireland» fra 1880. Foto: Biodiversity Heritage Library (CC0)


– Fiskearten det er snakk er en småøyet skate kjent som Raja microocellata, sier fiskebiolog ved Universitetet i Tromsø, Arve Lynghammar, til NRK.

Ifølge Lynghammar har denne arten aldri vært sett eller fanget i Norge tidligere, noe som bekreftes av et søk på Artsdatabanken.

LES OGSÅ
Dvergfjesing funnet ved Mandal


Småøyet skate lever vanligvis rundt de britiske øyer. Den blir opptil 87 cm lang og kan veie 4,5 kilo, ifølge Wikipedia.

Ved siden av å ha karakteristisk små øye kan arten også gjenkjennes på de lyse båndene som går paralellt med kanten på vingene.
Skaten ble tatt i garn utenfor Nautnes i Øygarden.


Ifølge Fishbase er arten fraværende i Nordsjøen og Middelhavet. Den er vanligst i Bristolkanalen og utenfor Irland, og finnes sør til Rio de Oro i Vest-Sahara.

Hvorfor skaten plutselig dukket opp i Norge er det ikke noe godt svar på, men Lynghammar peker på klimaendringer og varmere havvann som en mulighet.Til hans skuffelse ble skaten sluppet tilbake i havet, og han ber derfor om at de som eventuelt observerer denne arten tar kontakt så han kan få tatt noen prøver.

NRK nevner ikke noe om hvilket dyp skaten ble fanget på, men Fishbase opplyser at den trives på sandbunn ned til ca. 100 meters dyp. Det er med andre ord bare å holde øynene åpne!

Opprinnelig publisert 14.05.2023ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gi et dykkekurs i gave

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet: Lær mer om snegler

    Den 7. utgaven av boka Dyreliv i havet er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS