M/S Torp i Kristiansund
Leser man Donald Duck vet man hvordan et ekte vrak skal se ut – selv om dette sjelden stemmer med virkeligheten. M/S Torp er imidlertid et ekte Donald Duck-vrak.
M/S Torp i Kristiansund
M/S Torp fotografert noen år etter forliset. Foto: Nils Aukan
VRAK

M/S Torp i Kristiansund
Leser man Donald Duck vet man hvordan et ekte vrak skal se ut – selv om dette sjelden stemmer med virkeligheten. M/S Torp er imidlertid et ekte Donald Duck-vrak.
  Av Nils Aukan
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
M/S Torp ble bygget ved Porsgrunn Mekaniske Verksted, og levert som tysk torpedotransportskip «Millstadt» i 1944. Det solide skroget er av klinkede stålplater, og overbygning og rigg er også av stål.

Etter krigen gikk Torp i mange år som fraktefartøy for Kystartilleriet, før hun ble overtatt av Sjøheimevernet i Kristiansund på 80-tallet.

M/S Torp

Foto: Nils Aukan


På morgensiden 1. januar 1992 slo en orkan til med voldsom kraft.

Mens redningsskøyta Ada Waage var opptatt med å redde to mann ombord på en lastebåt som hadde blitt blåst på land, kom Torp farende forbi.

Hun hadde slitt seg fra fortøyningene og drev ukontrollert og ubemannet gjennom Nordsundet.Ada Waage forsøkte å berge båten ved å kaste en dregg ombord, men Torp slet seg i den kraftige vinden. Ingen så selve forliset, der Torp smalt mot fjellveggen rett under og vest for Kvitneset lykt.

Etter noen dager stilnet vinden, og det tok ikke lang tid før dykkere fra Kristiansund Dykkerklubb kunne melde at vraket var funnet.En leser har sendt oss disse bildene, tatt med en ROV. Foto: Allan Skoglund


Klubben assisterte Sjøheimevernet med å hente opp en del effekter. Siden havnevesenet ikke krevde Torp hevet, forhandlet klubben med forsikrings­selskapet og står i dag som eier av vraket.

Skadene på vraket vitner om et voldsomt møte med fjellet. Baugen er bulket og delvis revnet og rorhuset har kollapset i fronten, men resten av vraket er i svært god stand.

Vraket står på kjølen, bratt oppover fjellet med baugen på 10 meter og hekken på 27 meter. Roret og propellen er delvis begravet i sandbunnen.

Det er normalt god sikt på vraket, også om sommeren. Det er litt strøm i området, som sørger for at de fineste partiklene blir vasket vekk.

M/S Torp

Faksimile av Dykking 4/2009, fra serien Norsk Vrakleksikon.


Det er flere muligheter til å penetrere vraket. Begge dørene til rorhuset står åpne, og de samme gjelder dørene på begge sider av casingen.

Torp er et enkelt vrakdykk med gode bunntider, men man trenger båt for å komme til plassen som ligger 15 minutter fra havna i Kristiansund.Vraket er bevokst av dødmannshånd, sjøpunger, hydroider, tare og annet marint liv, og er en populær rugeplass for rognkall.

Under hekken finnes ofte lange, og sei og lyr kretser gjerne rundt vraket. Masten gror sterkt med sukkertare i sommerhalvåret, og gir skjulested til mange gyltefisker.

M/S Torp
M/S Torp. Foto: H. Djupvik/Dykkings arkiv
M/S TORP
Type: Opprinnelig torpedofrakter
Bygd: 1943 i Porsgrunn
Mål: 26,39 x 5,60 x 2,60 meter
Tonnasje: 90 tonn
Fremdrift: Dieselmotor
Forlisdato: 1. januar 1992
Årsak: Slet seg og gikk på grunn under nyttårsorkanen i 1992
Dybde: 12–29 meter
Sted: På vestspissen ved Kvitnes fyr i Kristiansund
Rederi: Tilhørte Sjøheimevernet

Artikkelen stod på trykk i Dykking 4/2009.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gi et dykkekurs i gave

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet: Lær mer om snegler

    Den 7. utgaven av boka Dyreliv i havet er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS