KorallrevKorallrev
Foto: © Christian Skauge
 

Dykking og kultur på Bali
Dykking og kultur på Bali
Bali er jungel, templer, eksotisk mat, spa og fantastisk muck-diving med merkelige småkryp. Vi dro på en dykke- og kulturreise og lot oss imponere av hva øya har å by på.


Tekst og foto: Christian Skauge
Magasinartikler vil i fremtiden bare være tilgjengelig for abonnenter. Mens vi jobber med å få på plass vårt nye abonnementssystem legger vi ut flere artikler gratis for alle. Artikkelen stod på trykk i Dykking 2/2018, som du finner i arkivet. Hele utgaven vil bli åpnet når abonnementssystemet er på plass.
Magasinartikler vil i fremtiden bare være tilgjengelig for abonnenter. Mens vi jobber med å få på plass vårt nye abonnementssystem legger vi ut flere artikler gratis for alle. Artikkelen stod på trykk i Dykking 2/2018, som du finner i arkivet. Hele utgaven vil bli åpnet når abonnementssystemet er på plass.


Bali har over ti tusen templer, strødd ut over hele øya.

De karakteristiske bygningene kalles pura på balinesisk, og man finner dem i byer og landsbyer, på landsbygda, på strendene, i skogen og langt oppe på nesten utilgjengelige fjell og åser.

Enkelte har hevdet at det er flere templer på Bali enn det er boliger! Den balinesiske varianten av hinduisme kalles Agama Hindu Dharma, og er en blanding av shivaisme og buddhisme.


Mother Temple

Besakih Temple, også kjent som «Mother Temple» i skråningen opp til vulkanen Mount Agung. Foto: © Christian Skauge



Templene er beskyttet av fryktinngytende dvarapala – mytiske krigere, ofte utstyrt med våpen, ved inngangene.

Helligdommer, templer og til og med bolighus er dekorert med fargerikt stoff og bannere og innbyggerne legger små offergaver i form av blomster, ris eller noe annet spiselig i små minitempler langs veiene.

Det tropiske havet som omkranser Bali er en helligdom på sitt vis, og huser noe av det mest spektakulære marine livet på jorda.


Dvarapala

Temple


En dvarapala voktet inngangen til vanntempelet Tirta Gangga. Foto: © Christian Skauge



Dykkere reiser helst til nordkysten, hvor man finner flotte korallrev, vrak og et spennende og fargerikt fiske- og dyreliv.

Med dette i mente var temaet for reisen nesten selvsagt – det måtte bli både dykking og kultur! Et spennende program med jungelturer, tempelbesøk, sight­seeing og dykking ble satt sammen.

Vi skulle bo en uke på Pondok Sari Beach Resort & Spa i Permuteran helt nordvest på Bali, og en uke på Siddhartha Ocean Front Resort & Spa i Tulamben i det nordøstlige hjørnet.


Buddha Statue

En av Buddha-statuene på Temple Wall utenfor Pondok Sari. Foto: © Christian Skauge



Dette var en perfekt fordeling som gav oss det beste av kulturelle opplevelser, natur og ikke minst dykking: Begge områdene er fantastiske under vann, men svært forskjellige.

Vi gledet oss til å oppleve hva Bali hadde å by på både over og under vann, og det lå an til 14 herlige dager i det tropiske øyparadiset.

Opplevelsene begynte i samme øyeblikk som vi forlot flyplassen i Denpasar, og den fem timer lange kjøreturen til Pondok Sari gav en forsmak på det vi skulle få se i de kommende dagene.


Pondok Sari

Pondok Sari. Foto: © Christian Skauge



Det var vakre landskaper, grønne åser og fjell, livlig scootertrafikk, smilende men­nesker og små sjapper som tilbyr Luwak-kaffe med få kilometers mellomrom.

Vi flyttet inn i de koselige bungalowene på Pondok Sari, som ligger i det som best kan beskrives som en tropisk hage – spa-følelsen var til å ta og føle på!

Neste morgen møttes vi på dykkesenteret for å gjøre unna papirarbeidet og dagens briefing – så gjorde vi oss klare til å dykke.


Arrow
Arrow


Pondok Sari har en håndfull dykkemål bare 5–10 minutter unna med båt, blant annet Temple Wall som byr på flere Buddha-statuer på bunnen.

På Sand Corner finner man de vakre restene av en gammel trebåt – et flott fotomotiv som gav oss litt hodepine: På samme sted finner man nemlig pygmesjøhesten Hippocampus denise.

Mellom dykkene og deilig luksus på hotellets spa dro vi også på jungeltur for å se Ababi-fossen, besøkte en lokal barne­skole og det spektakulære utsiktstårnet i Menjangan i West Bali National Park.


Dykkekurs

Ikke det verste stedet å gjøre unna bassengtreningen! Foto: © Christian Skauge



En hel dag gikk med til å besøke lokale templer, hvor vi ble kledd opp i sarong slik den lokale skikken krever. Bali er en spirituell øy og religion spiller en viktig rolle i dagliglivet. Etter de kulturelle opp­levelsene var det alltid herlig å komme seg tilbake under vann – og omvendt.

Noe av den beste dykkingen nordvest på Bali finner man ved Menjangan Island, omtrent 45 minutter med båt fra Pondok Sari. Vi hadde sett øya fra utsiktstårnet dagen i forveien og gledet oss til å dykke på Mangrove og Eel Garden.

Ikke lenge etter at vi hadde forlatt overflaten åpenbarte det seg et herlig undervannslandskap under oss.


Frogfish

Korallrev


Frogfish og flotte koraller ved Menjangan Island. Foto: © Christian Skauge



Mangrove bød på bratte vegger dekket med flotte koraller, stimer med gulstripet snapper og digre svamper i alle regnbuens farger.

En stor frogfish prøvde å late som om den ikke fantes, men ble sett av guiden og havnet plutselig i rampelyset. Styrket av varm te og nudler etter det første dykket var vi ivrige etter å gjenta suksessen på Eel Garden, som levde opp til navnet:

Hundrevis av sandål kikket på oss da vi kom svømmende over sandbunnen, og trakk seg fryktsomt ned i hullene sine når vi kom for nærme – bare for å dukke opp igjen idet vi hadde passert.


Ghost pipefish

Foto: © Christian Skauge



Strømmen hadde økt mot ettermiddagen og vi ble feid over sanden i et impo­nerende tempo, før vi søkte ly bak enorme korallblokker mot slutten av dykket, med tid til overs til å kikke på makrolivet.

Menjangan byr på et rikt utvalg av småkryp, men de flotte korallrevene krever et vidvinkelobjektiv her.

Etter en flott uke på Pondok Sari gledet vi oss til nye opplevelser lenger øst. Den flere timer lange kjøreturen ble brukt til å se flere templer, nyte naturen og besøkte den 40 meter høye Gitgit-fossen.


Arrow
Arrow


Bali har vakker natur og utallige templer. Foto: © Christian Skauge



Minibussen tok oss sakte, men sikkert nærmere Siddhartha, og Mount Agung. Resorten hadde vært stengt i flere uker på grunn av vulkanen, men heldigvis var faren over og de hadde åpnet igjen en uke før vår ankomst.

Siddhartha er et gammelt navn for Buddha og betyr «å bli opplyst», og vi lyste opp da vi så den herlige luksusen som ventet på oss: Store, flotte bunga­lower og et fantastisk bassengområde med palmer og buddha-statuer.

Vi spise svært godt i restauranten hver kveld, og koste oss i poolbaren om kveldene. Visst var de to resortene forskjellige, men begge var herlige på sin måte.


Siddhartha

Behagelig og delikat luksus på Siddhartha. Foto: © Christian Skauge



Resort manager Barbara Ebel tok godt vare på oss og organiserte både dykking og utflukter.

Dykkesenteret var svært velorganisert, rent og utstyrt med vennlige og dyktige ansatte som bar utstyret ned til stranden slik at vi kunne dykke – og opp igjen etterpå.

Husrevet bød på en rekke herligheter som harlekin-reker, ghost pipefish, tigerreker og mange andre fargerike og spennende småkryp. På Siddhartha er god dykking virkelig bare et steinkast unna.


Dykkere
USAT Liberty

USAT Liberty


Det pleier å være travelt på parkeringsplassen der man gjør seg klar for å dykke på vraket av USAT Liberty. Foto: © Christian Skauge



De fleste dykkere vet om det berømte vraket av USAT Liberty, et amerikansk frakteskip som ble torpedert av en japansk ubåt i 1942 og strandet i Tulamben på Bali.

Vraket lå på stranden helt til et vulkan­utbrudd første til at det ble skjøvet ut på dypere vann i 1963. Liberty er ikke lenger i fantastisk stand, men det er uansett en flott vrakopplevelse – selv om det var enormt mange dykkere på vraket på samme tid. Parkeringsplassen var nesten full!

Vraket er nesten overgrodd av koraller og har delvis kollapset, og er egentlig bedre som et makrodykk enn et vrakdykk. Heldigvis ligger det et mye flottere vrak rett utenfor Siddhartha.


Arrow
Arrow


Boga er et lite lasteskip på 150 tonn som ble senket på Siddharthas husrev i 2012 – man går i vannet bare et par minutters gange fra dykkesenteret.

Det nesten 40 meter lange vraket er i svært god stand og ligger på kjølen fra 13-32 meters dyp, komplett med propellen på plass og til og med en bil i lasterommet – sannsynligvis en Volkswagen modell 181 som ble lisensprodusert i Indonesia under navnet Camat.

Vulkanutbruddet som skjøv USAT Liberty til sjøs i 1963 hadde også en annen bieffekt: Havbunnen er dekket av svart, vulkansk sand fra Mount Agung. Dette er perfekt for muck-diving, og en av de beste stedene på Bali er Seraya Secret, bare 20 minutter med bil fra Siddhartha.


Dykkebåt

I Pondok Sari dykket vi stort sett fra båt, mens Siddhartha og Tulamben bød på landdykking. Foto: © Christian Skauge



Vidunderlig muck-diving


Mens vi tok på oss utstyret mellom kaklende høner, småbarn som løp rundt og jagde dem, gamle utriggerbåter og defekte påhengsmotorer på stranden i Seraya var det enkelte som så en smule skeptiske ut.

Var det virkelig noe spennende å se på den halvmudrete, grå sandbunnen? Faktisk er det nordøstre hjørnet av Bali regnet blant de beste stedene i verden for ekte muck-diving, på linje med Lembeh Strait, Ambon og Milne Bay på Papua Ny-Guinea.


Harlekinreke

Harlekinreke. Foto: © Christian Skauge



Eventuell tvil forsvant som dugg for sola da dykkeguidene begynte å vise oss fantastiske og sjeldne ting som harlekin- og tigerreker, bittesmå trollhummer som satt kamuflert i fjærstjernene og fargerike keiserreker som levde på store sjøpølser.

Over alt hvor man kikket ble man møtt av ørsmå øyne som kikket tilbake, naken­snegler lå strødd utover den mørke sandbunnen som små juveler og skumle krokodilleåler lå nedgravd i sanden og plirte olmt på oss.

Det var en sann glede å se hvordan alle smilte da vi slappet av på stranden etter dykket. Vi kunne nesten ikke vente med å komme oss i vannet igjen!


Arrow
Arrow


Makroliv fra Siddhartha og Tulamben. Foto: © Christian Skauge



Bali er mye mer enn bare dykking, og selv om makrolivet og korallrevene er fantastiske bør man ta seg tid til å oppleve naturen og kulturen på øya.

Vårt besøk på Tirta Gangga Royal Water Garden i Karangasem gjorde et varig inntrykk med sine vakre bassenger, statuer, fontener og blomster, og risterrassene i Tegalagang var så vakre at det nesten tok pusten fra oss.


Arrow
Arrow
Arrow
Arrow


Bali byr på eksotiske inntrykk for alle sanser. Foto: © Christian Skauge



I Amlapura og Ubud besøkte vi de lokale markedene, som bød på en overflod av frukt, grønnsaker, krydder, fisk, kjøtt, redskaper, toalettsaker, verktøy, leker, søtsaker, stoffer, saronger, suvenirer og mer eller mindre alt annet penger kan kjøpe.

De sterke fargene og intense luktene gav oss en herlig opplevelse. Følelsen av Bali er spirituell og mystisk, eksotisk og spennende. Du blir glad i Bali – det er i sannhet smilenes øy.






Image

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    Bryggelys fra Wee Marine AS bidrar til å øke sikkerheten i havneanlegg. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

    Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS