Innstramminger rammer uv-jakt
Nærings- og fiskeridepartementet har sendt et forslag til regelendringer i turistfisket på høring. Regjeringen vil blant annet stramme inn på hvem som kan ta med fisk ut av landet – og det rammer også undervannsjegere.
Innstramminger rammer uv-jakt
En innstramming i turistfisket vil også ramme uv-jegere. Illustrasjonsfoto: Pixabay
UV-JAKT

Innstramminger rammer uv-jakt
Nærings- og fiskeridepartementet har sendt et forslag til regelendringer i turistfisket på høring. Regjeringen vil blant annet stramme inn på hvem som kan ta med fisk ut av landet – og det rammer også undervannsjegere.
  20. januar 2020
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det er en utfordring at enkelte smugler fisk ut av landet i store mengder. De som gjør dette har ikke nødvendigvis vært gjester ved registrerte turistfiskebedrifter, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik.

Et av forslagene går derfor ut på at det bare er turister som har fisket ved registrerte turistfiskebedrifter kan ta med fisk ut av landet.

LES OGSÅ
Turister har tatt over en million fisk


De fleste er enige om at det må innføres strengere regler og bedre kontroll med turistfisket. Årlig tar turistfiskere over 1,5 millioner fisk i norske farvann – og dette er bare det som registreres. Ingen vet nøyaktig hvor mye fisk som tas.

– Det kan være så mye som 100.000 tonn, skriver Yngve Larsen, leder i Andøy Fiskarlag i et innlegg i Fiskeribladet. Nå ønsker Regjeringen å rydde opp i turistfisket.

uv-jakt

Uv-jakt står bare for en liten del av turistfisket, men vil også rammes av innstrammingene dersom de blir vedtatt. Illustrasjonsfoto: Frivannsliv


Vil ramme dykkebransjen


Dykkere, fridykkere og undervannsjegere står for en forsvinnende liten andel av den totale fangsten, men regnes etter loven som sportsfiskere og vil dermed omfattes av eventuelle regelendringer.

– Forslagene berører ikke selve utøvelsen av fisket, som fremdeles kan foregå som «sportsfiske med håndredskaper», jf. havressursloven § 22. Dette inkluderer uv-jakt med kniv eller harpun, sier Trond Ottemo i Fiskeridirektoratet til Dykking.

Nå er det forbudt å fange torsk på Østlandet


Dette betyr at turister som driver med undervannsjakt i fremtiden bare vil kunne ta med seg fisk hjem hvis de kan dokumentere at de har dykket med en registrert turistfiskebedrift.

Konsekvensen er at dykkesentre og andre aktører som lar sine gjester bedrive fangst må registrere seg som turistfiskebedrifter.



Turistfiskere vil gjerne ha med seg fiskefileter hjem, men manglende kunnskap og fingerferdighet kan føre til at «dårlige fileter» blir kastet. Dermed går store mengder fiskeråstoff tapt.


Foreslår endring i kvoten


I dag kan turistfiskere ta med seg 20 kilo fisk ut av landet dersom de fisker hos en registrert turistfiskebedrift.

Det foreslås nå at mengden reduseres til 10 kilo, og at de som fisker uorganisert ikke får lov til å ta med fisk overhodet.



Regjeringen ønsker også å også gjøre turistfisket med bærekraftig, og det kan bety at det blir slutt på at turister får lov å ta med seg fiskefileter.

Fra nå av skal det bare være lov å ta med hel fisk (sløyd og hodekappet) ut av landet, dersom regjeringen får det som den vil.

EU: Forbudt med undervannsjakt om natten


– Det er dessverre alt for mange turistfiskere som kaster verdifullt råstoff. Vi foreslår derfor at det kun skal være lov å ta med hel fisk ut av landet, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik.

Ønsket er at turistene tar bedre vare på hver enkelt fisk og setter selve opplevelsen i sentrum, fremfor å skulle fiske mest mulig.

Kilde: Regjeringen



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS