To tragiske grotteulykker på to dager

To separate dødsulykker i England og i Frankrike har gitt grottedykkermiljøet en sjokkstart på det nye året. De omkomne ble hentet ut av grottene etter begge ulykkene.

GROTTEDYKKINGTo tragiske grotteulykker på to dager

To separate dødsulykker i England og i Frankrike har gitt grottedykkermiljøet en sjokkstart på det nye året. De omkomne ble hentet ut av grottene etter begge ulykkene.

  19. januar 2020
Det var Cave Rescue Organisation (CRO) som rapporterte om den første ulykken, som skjedde lørdag 4. januar i Casterton Fell i nærheten av Kirby Lonsdale i England.

Cumbria Police tok kontakt med CRO etter at de hadde fått melding om at Simon Halliday (49) ikke hadde kommet ut som planlagt etter et dykk i Lancaster Hole.

Funnet på 60 meters dyp

En massiv redningsinnsats ble organisert, og 40 medlemmer av CRO og The Cave Diving Group (CDG) gikk inn i grotten for å lete etter den savnede, opplyser organisasjonen på sine hjemmesider.

Halliday ble funnet omkommet på 60 meters dyp og brakt ut av grotten dagen etter dykket. Årsaken til dødsfallet blir etterforsket av politiet i Cumbria, skriver BBC.


Polsk dykker omkom i Frankrike

Under 48 timer etter ulykken i England omkom en 40 år gammel polsk grottedykker i Cassis i Frankrike, omlag 30 kilometer sørøst for Marseille.

Mannen dykket i Bestouan-grotten sammen med tre andre den 6. januar, men kom ikke ut som planlagt etter dykket.

Funnet 400 meter inn i grotten

Brannvesenet i Bouches-du-Rhône ble varslet, og til sammen 30 redningsmannskaper og dykkere gikk inn i grotten for å lete etter den savnede. Han ble funnet omkommet rundt 400 meter fra grotteåpningen.Den polske dykkeren brukte en Liberty CCR rebreather, skriver nettsiden www.jollydiver.com. Denne skal ifølge produsenten være designet for å være tolerant mot feil.


Advarer mot dykking inntil videre

Grotten i Bestouan er spesiell fordi inngangen er fra havet, og man må svømme omtrent 150 meter for å komme dit. Gjennomsnittsdybden i den 3 kilometer lange grotten er på ca. 15 meter.

Hovedlina i gotten skal være gammel og det er mulig den er skadet eller brutt. I etterkant av ulykken oppfordres det til å vente med å dykke i Bestouan inntil lina er undersøkt og eventuelt reparert, skriver X-Ray Magazine.

ANNONSE

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli med på nakensneglesafari

  Årets nakensneglesafari på Gulen Dykkesenter er den 10. i rekken, og som vanlig er forventningene store. Vil deltakerne klare å finne flere arter enn i fjor? Ekspertene står klare til å hjelpe med identifiseringen.

ARRANGEMENTER:

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.