Fisk kan «se» gjennom huden
Lørdag 22. mars 2025
Leppefisk i tropiske farvann er gode til å skifte farge for å kamuflere seg. Det er ikke bare er fiskens øyne som kan oppfatte lys og farger – den kan også «se» med huden.
Leppefisken Lachnolaimus maximus har pigmentceller i huden som kan bevege seg slik at fargen endres, og under disse ligger et lag celler som minner om de vi har i øynene.
Forskerne tror imidlertid ikke at fisken kan se ut på verden – men kanskje den kan se sin egen farge. Les hele saken på ung.forskning.no.

Leppefisken Lachnolaimus maximus. Foto: Brian Gratwicke (CC BY 2.0)
Slik kan hvalen amme under vann
Lørdag 22. mars 2025
For rundt 380 millioner år siden sluttet forfedrene våre å være fisker, og kom opp på land. Hvaler, seler og sjøkuer fant imidlertid veien tilbake til havet, skriver Forskning.no
– Selv om de lever livet under vann er de pattedyr slik som oss. Det er helt nødvendig for hvalkalvene å drikke melk av mødrene sine, sier hvalforsker Sofia Aniceto.
Men hvordan klarer de det? Hvalene har jo ikke brystvorter, slik som oss. I stedet har de noen spesielle brystspalter gjemt under hudfolder, og sprøyter melken rett inn i munnen til kalvene.

En knølhval med kalv. Foto: J. Moore/NOAA (public domain)
Fant ny type E. coli i Bergen
Onsdag 19. mars 2025
Prøver av kloakk ved fem forskjellige kloakkanlegg i Bergen fra 2020–2023 avslørte 1.580 ulike bakterier som er resistente mot minst én type antibiotika. En av dem var en ny type E. coli.
– Denne E. coli-typen er aldri blitt sett før noe sted i verden. Nå har vi funnet den i Bergen, sier havforsker Nachiket Marathe ved Havforskningsinstituttet til Forskning.no.
Funnene tyder på at kloakk fra sykehusene i byen fører til at sykdomsfremkallende bakterier havner i det marine miljøet.
Antibiotikaresistente bakterier er et stort problem på verdensbasis. I en studie i det vitenskapelige tidsskriftet Lancet anslår forskere at 39 millioner mennesker kan dø av slike bakterier i 2050.

E. coli. Illustrasjonsfoto: NIAID (CC BY 2.0)

PODCAST
Resistente bakterier spres i havet
Svenske forskere tok helt feil
Onsdag 19. mars 2025
Det som ble antatt å være et vikingfunn i Landfjärden sør for Stockholm viser seg å være noe helt annet. Det 35 meter lange skipet ble bygd på 1400-tallet.
– Det finnes totalt fem skipsvrak i samme område i Sverige, som alle har vært antatt å komme fra vikingtida, skriver Dagbladet.
Marinarkeologer ved VRAK – Museum of Wrecks i Stockholm, sier i en uttalelse at det nå er klart at fire av vrakene dateres til 1600- og 1700-tallet, mens det siste ble bygget før 1480.

Foto: Jim Hansson, Vrak/SMTM
Gult farevarsel i Nordland
Mandag 17. mars 2025
Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for kysten av Nordland, og varsler liten storm på kysten. Pass på at dykkebåtene er godt fortøyd.
– Tirsdag ettermiddag tar vinden seg opp i Nordland. Det vil føre til lokalt kraftige vindkast på 27–30 m/s på kysten, skriver de på X/Twitter.
Det oppfordres til å sikre løse gjenstander, og det kan være lurt å legge dykketuren til en annen dag. Hold deg oppdatert på www.yr.no/farevarsler.
Tirsdag ettermiddag tar vinden seg opp i Nordland. Det vil føre til lokalt kraftige vindkast på 27-30 m/s og liten storm på kysten ??
— Meteorologene (@Meteorologene) March 17, 2025
Sikre løse gjenstander. Kjør etter forholdene, det kan bli lokalt vanskelige kjøreforhold og snøfokk i indre og høyereliggende strøk ?? pic.twitter.com/FRCwFrcYzB
Grafikk: Meteorologisk Institutt
Har vært stabil i 60 år
Mandag 17. mars 2025
Kommer de viktige havstrømmene i Atlanterhavet til å svekke seg? Havsirkulasjonen har vært stabil de siste 60 årene, ifølge en studie publisert i Nature Communications.
Det utfordrer tidligere resultater som har pekt mot at havstrømmene har svekket seg, og tyder på at vi ikke er like nær et vippepunkt som tidligere antatt.
– Basert på våre resultater er AMOC mer stabil enn vi trodde, sier Linus Vogt, forsker ved instituttet LOCEAN i Frankrike i en pressemelding gjengitt av Forskning.no.

Illustrasjon: R. Curry, Woods Hole Oceanographic Institution/Science/USGCRP (CC BY-SA 3.0)
Verdens dypeste photoshoot
Fredag 14. mars 2025
Den kanadiske undervannsfotografen Steven Haining og modell Ciara Antowski har satt ny Guinness-rekord for den dypeste fotoshooten med en modell under vann.
Paret gjennomførte fotograferingen på vraket av Hydro Atlantic i Boca Raton i Florida på 49,8 meters dyp i januar. Dette melder Guinness World Records.
– Vi klarte å sette rekorden takket være mange som hjalp oss i kulissene, sier Haining. Dette er tredje gang han setter rekord for dypeste dykk med modell.
Forsidefoto: Steven Haining. Video: Guinness World Records/YouTube
Hvor mye hav bør vi verne?
Torsdag 13. mars 2025
Økosystemer i Skagerrak, Kattegat og Oslofjorden er utarmet. Strengt vern som begrenser bunntråling og fiskerier er nødvendig. Dette skriver ni havforskere på Forskersonen.no.
Verneområder gir mulighet for at lokale bestander kan hente seg inn, og vil kunne gi en gevinst for fiskeriene som drives på utsiden.
– En vanlig innvending er at fiskeriene trenger tilgang til areal. Men tilgang til rike ressurser er sannsynligvis viktigere enn selve størrelsen på tilgjengelig areal, skriver forskerne.

Foto: Jonas Thormar, Havforskningsinstituttet (CC BY-SA 4.0)
Et viktig og sårbart habitat
Onsdag 12. mars 2025
Jevnlig hører vi at utbyggingstiltak i kystsonen må revurderes på grunn av ålegras. Hva er det som gjør at den lille blomsterplanten er så viktig for livet i havet?
Ålegrasengene er både karbonlager, «datingplass», matfat og skjulested for flere marine arter. Det er internasjonal enighet om at ålegras er et av verdens mest verdifulle marine økosystemer, skriver Havforskningsinstituttet.
Les mer om ålegras og andre arter på www.hi.no/temasider.

Foto: Christian Skauge

LES OGSÅ
Ålegressenger nedgros av lurv
Se skattene fra Blücher
Tirsdag 11. mars 2025
Krigsskipet Blücher, med over to tusen tyskere ombord, ble senket av norske styrker 9. april 1940. I dag er det bare en liten gruppe dykkere som har tillatelse til å undersøke vraket.
I en flott bildespesial forteller NRK om dykkingen, og viser flotte bilder av gjenstandene på vraket som ligger på 90 meters dyp.
Blücher er fredet av Riksantikvaren og det er strengt forbudt å røre noe som helst der nede. Vil du ned, trengs det tillatelse for å dra til vraket – og da bare for å se.

Blücher går ned i Oslofjorden. Foto: Nasjonalbiblioteket (public domain)

PODCAST
Hemmeligheten fra Blücher
Havets oldinger: Så gamle kan haier bli
Mandag 10. mars 2025
Håkjerringa er et av de lengstlevende dyrene forskerne kjenner til. De har en svært langsom livssyklus, og det kan gå over 100 år før de blir kjønnsmodne.
– Den eldste haien vi vet om, er en håkjerring som ble minst 272 år. Så hvis det lever håkjerringer som er like gamle i dag, ble de født i 1753. Eller enda tidligere, sier havforsker Claudia Junge til hi.no.
Forskerne bruker øyelinsen til haien for å bestemme alderen. Der kan de telle årringer, akkurat som på et tre.

Foto: Hemming1952 (CC BY-SA 4.0)

LES OGSÅ
Håkjerring er verdens største rovhai
Seminar for yrkesdykkere
Mandag 10. mars 2025
Bergen International Diving Seminar arrangeres annethvert år, og 4.–5. november 2025 er det igjen klart for seminar på Hotel Scandic Flesland utenfor Bergen.
– Arrangementet er en hjørnestein for fagfolk innen dykkerindustrien, forskningsinstitusjoner og regulerende myndigheter for å utveksle kunnskap, dele erfaringer og ta opp bransjeutfordringer, skriver NUI.
Seminaret vil ha fokus på de nyeste fremskrittene og bærekraftige praksisene innen sektoren. Presentasjoner og diskusjoner vil foregå på engelsk. Eventuelle utstillere bes ta kontakt på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Forsidefoto: Pxfuel.com
Vern ga opptur for hummeren
Lørdag 8. mars 2025
To år etter at hummerfredningsområdet i Oslo kommune ble opprettet viser prøvefiske at fredningen har hjulpet hummeren – spesielt der det også er ryddet for spøkelsesteiner.
– Det nytter å frede hummeren i Oslo, skriver Bymiljøetaten i Oslo kommune på Facebook.
Prøvefisket som ble gjennonført av Havforskningsinstituttet og Marinreparatørene viste at det var nedgang både i antall hummer og størrelse i kontrollområdet som ikke er vernet.
I fredningsområdet var det et betydelig innslag av store hummere. Her var det mange hummere over minstemålet (for fangst) på 25 cm, og noen opp mot 40 cm.
Det nytter å frede hummeren i Oslo ??
I 2022 ble ett av Norges største hummerfredningsområder opprettet i Oslo kommune....Posted by Bymiljøetaten i Oslo kommune on Thursday, February 20, 2025
Forsidefoto: Truls Øverland fra Marinreparatørene. Foto: Susanna Huneide Thorbjørnsen, Havforskningsinstituttet
Teknisk dykking med Sjøtrollet
Fredag 7. mars 2025
Lørdag 8. mars arrangerer Sjøtrollet Dykkerklubb en ekstratur med teknisk dykking til Gråøya. Turen er åpen for alle, også ikke-medlemmer.
– Alle medlemmer kan være med på turer med teknisk dykking, men man må være forberedt på at dykketuren tar lenger tid enn vanlig på grunn av rigging og deko, skriver klubben.
Båten går fra Drøbak båthavn klokken 11:00, og påmelding må skje innen 18:00 på fredag. Ring Joakim på 934 52 415 for å melde deg på.

Foto: Susanna Pershern, National Park Service (public domain)
Lyren er en god matfisk
Fredag 7. mars 2025
Lyren tilhører torskefamilien. Den ligner sei, men har underbitt og en mørk sidelinje som buer nedover. Den er en populær fangst blant undervannsjegere.
Ifølge Havforskningsinstituttet spiser lyren andre fiskearter, reker og krill. Den kan bli opptil 1,3 meter lang og veie 14,5 kg, og trives over steinete havbunn.
Du kan lese mer om lyr og andre arter på www.hi.no/temasider, og hos Frivannsliv finner du en fin artikkel om hvordan du jakter på lyr.

Foto: Christian Skauge

LES OGSÅ
Lyr med purre i kremet saus
Oppgraderer til oransje farevarsel
Onsdag 5. mars 2025
Meteorologisk institutt har oppgradert farevarselet for deler av Trøndelag fra gult til oransje, og varsler vind opptil 33–40 m/s. Også langs andre deler av kysten er det uvær.
– I deler av Trøndelag er det ventet svært kraftige vindkast på 33-40 m/s, vest og sørvest orkan på kysten fra natt til torsdag, skriver de på Met.no.
Det er også sendt gule farevarsler i områdene på kartet med vindkast på 20–35 m/s. Man bør la båten ligge, og holde seg oppdatert på www.yr.no/farevarsler.
Det er sendt oransje farevarsel om svært kraftige vindkast for deler av Trøndelag ?? Det er ventet vindkast på 33-40 m/s, vest og sørvest sterk storm langs kysten.
— Meteorologene (@Meteorologene) March 5, 2025
Det er også sendt gule farevarsler i områdene du ser på kartet med vindkast på 20-35 m/s.https://t.co/blGEXZbGf1 pic.twitter.com/gucInu30TL
Grafikk: Meteorologisk Institutt
ANNONSE:
DYKKEFERIE I NORGE
DYKKESENTRE & BUTIKKER
DYKKEREISER
BÅT & MARINE
FRIDYKKING & UV-JAKT
DYKKERUTDANNING/FAGSKOLER
KOMPRESSORER
UTDANNINGSORGANISASJONER