Norges første autoriserte froskekvinne
Gunvor Framnes gjør seg klar til et dykk. Foto: Dykkings arkiv
 

Norges første autoriserte froskekvinne
Norges første autoriserte froskekvinne
Den nette og uforferdete husmoren Gunvor Framnes er ikke bare en flittig husfrue. Hun er også Norges første autoriserte froskekvinne, kunne Filmavisen fortelle i februar 1960.


Tekst: Lilli Kanck
Magasinartikler vil i fremtiden bare være tilgjengelig for abonnenter, men vi legger ut enkelte artikler gratis mens vi får på plass vårt nye abonnementssystem. Artikkelen ble opprinnelig publisert i Dykking utgave 4/1997.
Magasinartikler vil i fremtiden bare være tilgjengelig for abonnenter, men vi legger ut enkelte artikler gratis mens vi får på plass vårt nye abonnementssystem. Artikkelen ble opprinnelig publisert i Dykking utgave 4/1997.


Det var ikke bare Filmavisen som var tilstede da Gunvor Framnes for 60 år siden gjennomførte sitt eksamensdykk den 2. januar 1960.

Oppbudet av pressefolk var så stort at de like godt leide en ferge som fikk plass til alle. Dette var jo en god nyhetssak!

Ute på fjorden ankret de opp, og etter behørig kontroll av fru Gunvors dykk, kunne hun stolt konstatere at hun hadde bestått Falkens dykkekurs.


Gunvor Framnes

Fra sertifiseringsdykket. Foto: NRK Filmavisen


Med på selve dykket var instruktøren og en mann fra marinen, og dybden var 35 meter. Før dette hadde fru Gunvor gjennomgått bortimot ett år med trening.

Utenom den teoretiske delen måtte hun gjennomføre flere øvelser, blant annet å svømme 1.000 meter i overflaten med apparat for å styrke kondisjonen.

Denne øvelsen var ikke alltid like behage­lig når fjorden var dekket av tynn is. Andre øvelser gikk ut på å dykke fem meter ned i basseng, av med apparat, opp i overflaten og ned igjen.




Video: Filmavisen/NRK


En sterk inspirasjonskilde til at fruen ønsket og gå i dypet, var at faren var hjelm­dykker, og det var heller ikke noe dårlig utgangspunkt at hun alltid hadde vært lidenskapelig opptatt av hav og bading.

Dykkedrømmen ble en realitet da hun ble ansatt i Falken som kontorfullmektig – de hadde på den tiden full dykkeberedskap.

Da Gunvor hadde fått sitt dykkesertifikat ble kontorjobben utvidet med dykke­oppdrag for Falken Redningskorps.


Gunvor Framnes

Gunvor Framnes får hjelp til å knyte lissene på svømmeføttene. Foto: Dykkings arkiv



Det var ikke alltid at skråtobbakktyggende mannfolk trodde hun skulle klare å utrette noe som helst når hun dukket opp på et kaianlegg.

Pipa fikk en annen lyd da hun dukket opp etter fullført oppdrag – det hendte til og med at hun fikk applaus!

Et bedugget hankjønn var også meget fornøyd med Gunvors innsats da han etter å ha startet 17. mai­feiringen en dag for tidlig spydde ut gebisset: Tennene ble hentet opp fra dypet, og mannen turde å gå hjem


Porsgrunn Dagblad

– Man må komme bort fra oppfatningen om at froskemannsyrket er en Tarzan-jobb, sier dykkeinstruktør Sivert Vaagen. Faksimile fra Porsgrunns Dagblad, torsdag 2. august 1962



I 15 år dykket Gunvor Framnes ukentlig i jobbregi hos Falken, og var med på mange krevende oppdrag og søk etter omkomne. Hun dykket også på fritiden, og krabber var kjærkommen familiekos på hytta.

Det er fristende å avslutte historien om Gunvors dykkekarriere med et sitat fra Filmavisen da hun forsvant ned i dypet på eksamensdykket:

– En siste og ellevill hilsen med baklab­bene, og så er det bare boblene som forteller hvor veien går ned på 30 meters dyp!




Image

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS