Har kartlagt viktig vitamin
Fredag 6. juni 2025
K-vitamin styrker beinvevet og gjør at blodet kan koagulere. Nå har forskerne undersøkt hvor mye ulike skalldyr inneholder av stoffet.
Mer enn 300 prøver av blåskjell, reker, krabber, kamskjell, sjøkreps og hummer er analysert på næringsstofflaboratoriet hos Havforskningsinstituttet.
Den omfattende undersøkelsen ble nylig publisert i British Journal of Nutrition, viste store forskjeller i mengden K-vitamin i de ulike skalldyrene.
– Selv om det generelt sett var lave verdier av K-vitamin i reker, kamskjell og hummer, inneholdt noen skalldyr betydelig mer enn andre. Blåskjell kan faktisk være en kilde til K-vitamin, sier ernæringsforsker Lisbeth Dahl til hi.no.

Disse krabbene finnes i Norge
Den omfattende undersøkelsen ble nylig publisert i British Journal of Nutrition, viste store forskjeller i mengden K-vitamin i de ulike skalldyrene.
– Selv om det generelt sett var lave verdier av K-vitamin i reker, kamskjell og hummer, inneholdt noen skalldyr betydelig mer enn andre. Blåskjell kan faktisk være en kilde til K-vitamin, sier ernæringsforsker Lisbeth Dahl til hi.no.
Annonse: