Dette kan være årsaken
Legene på Ullevål sykehus kan ha funnet årsaken til at den danske dykkeren som forrige lørdag ble fløyet til trykkammer fikk trykkfallsyke.
Dette kan være årsaken
Mikkel Skjold Andersen på vei til Ullevål sykehus. Foto: Privat
DYKKERULYKKE

Dette kan være årsaken
Legene på Ullevål sykehus kan ha funnet årsaken til at den danske dykkeren som forrige lørdag ble fløyet til trykkammer fikk trykkfallsyke.
  10. juni 2025
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Da den 31 år gamle Mikkel Skjold Andersen ble undersøkt på sykehuset etter dykkerulykken oppdaget legene at han har en skjult hjertefeil.

Det var Agderposten (bak betalingsmur) som omtalte saken først, og publiserte navnet på dykkeren.

Danske involvert i dykkerulykke


– Jeg hadde dykket til 50 meter på vraket av Mosel. Etter at jeg kom i land, verket det i beina mine. Jeg pustet oksygen med en gang, og vi ringte til ambulansen, sier Andersen til Dykking.

Den uheldige dansken ble fløyet til Ullevål sykehus der han fikk behandling i trykkammer og oksygenbehandling i fem timer.

Trykkammer

Her fikk Mikkel Skjold Andersen behandling. Foto: Privat


Ifølge ham selv dykket han innenfor tabellgrensene. Dette bekreftes av lederen for dykkerklubben som var på tur til Skottevik, Thomas Hulvej:

– Han er en dyktig dykker, så jeg kan ikke forstå det. Han har overholdt det han skulle, det kan vi også se på hans dykkecomputer, sa han til fvn.no.

Flott vrak: V-1605 Mosel


På sykehuset fant imidlertid legene det som kan være årsaken til ulykken: Et hull mellom de to øvre hjertekamrene, såkalt PFO eller patent foramen ovale.

Alle har denne åpningen i fosterstadiet for å la blod passere utenom lungene, men hos de fleste lukkes den i løpet av de første leveårene.

LES OGSÅ
Dykkerulykke – se tidslinje


Hos omtrent 25 % av befolkningen forblir den imidlertid åpen, og dette kalles da PFO. De fleste har ingen plager, men det kan være farlig for dykkere:

Årsaken er at blod med høy nitrogenmetning da kan passere gjennom åpningen og komme tilbake i blodomløpet, uten at nitrogenet luftes ut i lungene.

 
Annonse:


Dette kan føre til såkalt en «undeserved hit», et tilfelle av trykkfallsyke selv om dykkeren har dykket innenfor tabellgrensene.

– Jeg skal på hjertescanning og til ultralyd. Det er kun et lite inngrep for å fikse hjertet, så jeg håper jeg får lov til å dykke igjen, sier Andersen til Dykking.

Opprinnelig publisert 09.06.2025



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • PADI Open Water i Ålesund i morgen

    Ålesund Dykkersenter holder PADI Open Water grunnkurs for dem som har lyst til å lære å dykke før sommeren. Bli med og oppdag en fantastisk verden under overflaten i juni!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Meld deg på kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. I oktober kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS