Se alle episodene av «Vrakletarna»
3D-modell av vraket av «Resande Mannen». Illustrasjon: Statens maritima och transporthistoriska museer
DOKUMENTAR

Se alle episodene av «Vrakletarna»
Bli med på en spennende jakt blant Østersjøens kjente og ukjente vrak! I den svenske serien «Vrakletarna» vises unike funn som er resultatet av 10 års leting.

Se alle episodene av «Vrakletarna»

Bli med på en spennende jakt blant Østersjøens kjente og ukjente vrak! I den svenske serien «Vrakletarna» vises unike funn som er resultatet av 10 års leting.

  4. april 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
«Vrakletarna» er en serie i 8 deler som opprinnelig ble sendt på svensk TV.

Du får blant annet være med på spennende leting etter vrak, teknisk dykking ned til 80 meters dyp og bruk av undervannsfarkoster for dypere utforskning.

Her kan du se alle episodene:
Video: Deep Sea Productions/YouTube


Vrakleterne begynner med å dykke på det mest kjente vraket fra Gustav Vasas flåte, som ligger i Stockholms skjærgård.

Etterpå leter de etter ukjente vrak ute til havs, og gjør et sensasjonelt funn: Det 400 år gamle «Spökskeppet» som ligger på 130 meters dyp.Video: Deep Sea Productions/YouTube


I andre episode finner vrakleterne den 126 meter lange tyske panserkrysseren SMS Prinz Adalbert på 80 meters dyp.

De dykker også på vrakene av passasjerskipet D/S Hansa som ble senket av en sovjetisk ubåt i 1944, og D/S Hesperus som gikk ned i 1884.Video: Deep Sea Productions/YouTube


I tredje episode undersøker vrakleterne havbunnen utenfor Visby, der minst 5.000 sjømenn mistet livet da 15 danske krigsskip forliste i 1566.

De vier oppmerksomheten til det mest betydningfulle funnet fra katastrofen, en stor kanon, og gåten kommer nærmere en løsning.Video: Deep Sea Productions/YouTube


I fjerde episode undersøker vrakleterne den berømte «ubåtsmassakren», der den britiske ubåten HMS E-19 senket fem skip på vei til Tyskland med jernmalm på én og samme dag i september 1915.

De finner også ytterligere et vrak fra første verdenskrig nært kysten, under dramatiske omstendigheter.Video: Deep Sea Productions/YouTube


I femte episode finner vrakleterne ut at det kan være vanskelig å kartlegge hva som finnes på havbunnen, selv med avanserte multistråle ekkologg og sideskannende sonar.

Dykkerne går i vannet ved den beryktede Argos grund for å finne ut hva som er igjen av vrakene rundt det forræderiske undervannsskjæret.Video: Deep Sea Productions/YouTube


I sjette episode forsøker vrakleterne å finne en sovjetisk ubåt som skal ha blitt senket i 1942 ved hjelp av marinens hemmeligste våpen på den tiden – dresserte seler.

Programleder Jonna Ulin besøker anlegget der selene ble trent opp. Etter mye leting finner de en ubåt, men ikke den de hadde ventet seg.Video: Deep Sea Productions/YouTube


Rundt 9.000 mennesker omkom utenfor den polske kysten vinteren 1945 da en sovjetisk ubåt torpederte det tyske flyktningskipet Wilhelm Gustloff.

Vrakleterne besøker også vrakene av Steuben og Goya, to andre flyktningskip som ble ofre for ubåtene, og forteller om grusomme hendelser i andre verdenskrigs sluttfase.Video: Deep Sea Productions/YouTube


Serien avsluttes med historien om et av Østersjøens mest myteomspunne vrak, «Resande Mannen» som gikk ned i 1660 med en dyrebar last.

Vrak har lokket til seg skattejegere til alle tider, og dykkerne får prøve hvordan det var å berge vrakgods på 1600-tallet – i elgskinnsdrakt i en dykkerklokke.Serien gikk på TV i 2007, og dokumenterer dykkere og marinarkeologer på tokt i Østersjøen med ekspedisjonsskipet «Franklin».

«Vrakletarna» ble produsert av Martin Widman og Malcolm Dixelius for Deep Sea Productions, med Daniel di Grado som regissør og Carl Douglas og Johan Candert som prosjektledere.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære de viktigste tingene og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS