Nå klekkes nesten bare hunner
En av effektene av global oppvarming er at sanden på verdens strender blir varmere. Hvis temperaturen overstiger 35 grader klekkes havskilpaddene bare som hunner.
Nå klekkes nesten bare hunner
HAVSKILPADDER

Nå klekkes nesten bare hunner
En av effektene av global oppvarming er at sanden på verdens strender blir varmere. Hvis temperaturen overstiger 35 grader klekkes havskilpaddene bare som hunner.
  16. juni 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Havskilpaddene svømmer lange strekninger over åpent hav for å komme til den rette stranden. Her graver de eggene sine ned i sanden, og overlater avkommet til seg selv.

Hos krypdyr er det temperaturen som styrer hvilket kjønn det blir på avkommet. Er det kjølig fødes det flere hanner, mens et varmere klima gir flere hunner.

LES OGSÅ
Havlærskilpadde filmet ved Stad


Nå har det for alvor gått opp for forskerne hvilken dramatisk påvirkning klimaendringene vil ha på havskilpadder.

Kapp Verde-øyene har verdens tredje største eggleggende bestand av glattkaretter (Caretta caretta), og øyene er hjem for en sjettedel av av alle disse skilpaddene i verden.

SOS Tartarugas

Organisasjonen SOS Tartarugas på Kapp Verde forsøker å redde skilpaddene på øyene.


En forskningsrapport fra University of Exeter viste at 84% av babyskilpaddene som ble klekket på Kapp Verde i 2019 var hunner.

I rapporten beregner forskerne hva som vil skje når klimaendringene får temperaturen til å øke. Dersom de følger modellene for global oppvarming vil det fødes 99% hunner om bare 70 år.

Turister gjør havskilpadder aggressive


Dette vil i praksis bety at glattkarettene kommer til å dø ut på grunn av mangel på hanner. Over 90% av skilpaddereirene også vil bli så varme at avkommet ikke overlever.

Både i Florida og Australia har forskere oppdaget det samme. Der har det nesten ikke blitt klekket hanner i det hele tatt de siste fire årene, skriver NRK.

LES OGSÅ
Sjekk den smarte skilpadden!


– Konsekvensen av skjeve kjønnsbalanser er at bestanden ikke klarer å reprodusere seg. Det er svært dramatisk, sier Karoline Andaur, generalsekretær i WWF Norge.

Hun mener dette er et varsel på hvordan klimaendringer påvirker naturen. Dersom havskilpaddene forsvinner kan det få konsekvenser for økosystemet.

Lurer tyver med skilpaddeegg med GPS


Strender med mørk sand er mest utsatt, hvis temperaturen bli høy nok vil det ramme alle typer strender og arter av havskilpadder.

– Hannene kan forsvinne i løpet av de neste tretti årene. Da blir det ingen reproduksjon, sier en av forskerne bak rapporten, Adolfo Marco.Også andre arter krypdyr over hele verden står i fare for å dø ut på grunn av økende temperaturer. Ikke bare kan det bli født for mange hunner, men oppvarmingen fører også til tap av habitat.

Havskilpaddene er spesielt utsatt for fenomenet, siden de legger eggene på strender som er utsatt for direkte sollys.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Elleville rabatter hos Dykkebazaar

    I over 40 år har Aggressor Adventures laget spennende dykkereiser over hele verden. Nå tilbyr Dykkebazaar store rabatter og gratis plasser på hele 51 unike reiseruter i 16 land.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Dykkereise: Dusinet fullt i Rødehavet

    Dykkebazaar og Aggressor Fleet byr på en fantastisk liveaboard hvor man får dykke alle beste vrakene i Rødehavet – og de har gode betingelser for dykkeklubber og grupper.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS