Se vrakene på Gozo i 3D
Ved hjelp av fotogrammetri kan man lage avanserte 3D-modeller som kan roteres og beskues fra nesten alle kanter. Her kan du se vrakene på Gozo med nye øyne.
Se vrakene på Gozo i 3D
Cominoland på Gozo i Middelhavet. Skjermdump: Sketchfab
VRAK

Se vrakene på Gozo i 3D
Ved hjelp av fotogrammetri kan man lage avanserte 3D-modeller som kan roteres og beskues fra nesten alle kanter. Her kan du se vrakene på Gozo med nye øyne.
  22. januar 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Så godt som alle som har reist til Malta for å dykke har besøkt ett eller flere av de tre vrakene som ligger utenfor Xatt l-Aħmar på sørkysten av naboøya Gozo.

Cominoland, Karwela og Xlendi ble senket med vilje som dykkemål, og alle kan nås fra land. De ligger som perler på en snor på 35-40 meters dyp – men de fleste besøker bare to av dem.

Se 3D-modell av de tre vrakene:
3D-modell: Marcus Blatchford/Sketchfab


Hvis man spør er det vanlig å bli fortalt at de tre vrakene er de gamle fergene som gikk mellom Malta og Gozo. Dette er imidlertid ikke helt riktig:

  • Cominoland er opprinnelig en minelegger fra andre verdenskrig, som senere ble til å frakte turister til Comino og rundt Malta.
  • Karwela het opprinnelig M/S Frisia II, og ble sjøsatt i 1957. Båten ble kjøpt av Comino Marina Ltd. i 1986, og gikk som passasjerferge på øyene frem til 2002.
  • Xlendi er en 80 meter lang togferge som var eid av Gozo Channel Company, og er det største av de tre vrakene.


Både Cominoland og Karwela står pent på kjølen, mens vraket av Xlendi ligger opp ned – senkingen gikk ikke helt som planlagt, og båten veltet og rullet rundt.

De to førstnevnte ble senket i 2006, mens Xlendi la ut på sin siste reise til havets bunn i 1999. Dette vraket er dobbelt så stort som de to andre.

Kart

Informasjonstavle på parkeringsplassen i Xatt l-Aħmar.


Det anbefales ikke å penetrere vraket av Xlendi, mens både Cominoland og Karwela er trygge. Her er det skåret åpninger i overbygningen flere steder.

Hvis du tar turen til Malta kan det anbefales å få med seg i hvert fall de to minste vrakene. Det går an å se begge på ett dykk, men det krever to hvis man vil få med seg alt.

Cominoland

Cominoland er kanskje det flotteste av de tre vrakene. Foto: Christian Skauge


Den 29. august 2022 fikk Gozo nok et vrak, da M/T Hephaestus ble senket som dykkemål ikke langt fra de andre vrakene ved Xatt l-Ahmar.

Den 60 meter lange tankeren står pent på kjølen. Maksimal dybde på vraket er hekken på 46 meter, mens baugen er noe grunnere.

Nytt vrak på Gozo: M/T Hephaestus
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Perfekt gave: Gi bort et dykkekurs!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS