Pigghåen blir fritt vilt
Pigghåen har vært fredet siden 2010, men nå er det slutt: Myndighetene åpner for kommersielt fiske fra nyttår. Forbudet mot fritidsfiske og UV-jakt oppheves også.
Pigghåen blir fritt vilt
Foto: Fredrik Myhre, WWF Verdens naturfond
HAIER

Pigghåen blir fritt vilt
Pigghåen har vært fredet siden 2010, men nå er det slutt: Myndighetene åpner for kommersielt fiske fra nyttår. Forbudet mot fritidsfiske og UV-jakt oppheves også.
  27. desember 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– For første gang siden 2010 åpnes det for et direktefiske etter pigghå med konvensjonelle redskap for fartøy under 15 meter, skriver Nærings- og fiskeridepartementet.

Samtidig oppheves forbudet mot fritidsfiske av pigghå. Dette betyr at det også blir tillatt med UV-jakt på pigghå fra 1. januar 2023.

Det står dårlig til med norske haier


Pigghåen er oppført som «sårbar» på den norske rødlisten, som ble oppdatert i 2021. Denne ligger på Artsdatabanken.no.

Ifølge rødlisten vurderer ICES bestanden av pigghå til å være på et historisk lavt nivå, men ser tegn til økning i biomasse og rekruttering.

LES OGSÅ
Håbrannen er en hvileløs jeger


Marinbiolog Fredrik Myhre er leder for havteamet i WWF Verdens naturfond, og leder også organisasjonen Hjelp Havets Haier.

– Det beste ville være å avstå fra fiske og heller avsette de kvotene Norge vil bli tildelt til å gjenoppbygge bestanden, sier han til Dykking.

Fredrik Myhre

Fredrik Myhre. Foto: Geir Barstein, WWF Verdens naturfond


Han mener det er viktig å huske på at pigghåen fremdeles er listet som utrydningstruet både i internasjonale farvann og her hjemme i Norge.

– Fiskeri- og havminister Skjæran burde i stedet styrket merkefiske etter pigghå slik at vi får mer kunnskap om arten uten å drepe utrydningstruede dyr unødvendig, sier Myhre.

LES OGSÅ
Se pigghåen svømme i tareskogen


ICES har gitt et kvoteråd på 17.000 tonn pigghå i Nordøst-Atlanteren, men denne er ikke fordelt på kyststater og internasjonalt farvann.

I vedtaket vises det til at økt biomasse tillater et begrenset fiske på pigghå, men at utviklingen må følges tett for å sikre fortsatt økning av bestanden.

Pigghåen – vår vanligste hai


Reguleringen som nå innføres er tilsvarende den som gjaldt sist det var lov å fiske pigghå. Det er ikke fastsatt noen kvote, og forskriften er tidsubestemt.

ærings- og fiskeridepartementet opplyser at det kan bli nødvendig med innstramminger av fisket dersom uttaket viser seg å bli for høyt.Havforskningsinstituttet anser det som viktig å bygge opp gode tidsserier på fangstdata og på lengde- og kjønnssammensetning i fangstene.

Et begrenset direktefiske vil gi bedre data på fangst per enhet enn bifangstfiske. Fartøy over 15 meter tillates inntil 15 prosent bifangst av piggå.

Opprinnelig publisert 22.12.2022ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden i dag

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann neste uke!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nudibranch Safari 2024 på Gulen

    Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter er den viktigste møteplassen for entusiaster og eksperter. Den tolvte utgaven av workshopen arrangeres 23.–28. april.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS