Knust av det enorme trykket
Den amerikanske kystvakten bekrefter at det er funnet vrakdeler som stammer fra miniubåten «Titan». Ubåten har implodert, og de fem som var om bord har mistet livet.
Knust av det enorme trykket
Vrakrester fra miniubåten ble funnet noen hundre meter fra baugen på vraket av Titanic på 3.800 meters dyp. Foto: OceanGate Expeditions
UBÅTULYKKEN

Knust av det enorme trykket
Den amerikanske kystvakten bekrefter at det er funnet vrakdeler som stammer fra miniubåten «Titan». Ubåten har implodert, og de fem som var om bord har mistet livet.
  22. juni 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Det kanadiske skipet Horizon Arctic har funnet halen på miniubåten, ca. 500 meter fra baugen på vraket av Titanic. Funnet samsvarer med en plutselig trykkhendelse.

Dette sier kontradmiral John Mauger fra den amerikanske kystvakten i en uttalelse i kveld. Pressekonferansen er lagt ut på YouTube av NBC News:

Det har blitt funnet fem større vrakdeler fra miniubåten på havbunnen. Først ble det spisse halepartiet funnet, som ikke er en del av trykkroppen på ubåten.

Da letemannskapene fant fronten på mini­ubåten i nærheten var det ikke lenger tvil om at noe katastrofalt hadde skjedd, og at de fem om bord var døde.


Kontradmiral Mauger ble spurt om det hadde blitt funnet omkomne, men svarte unnvikende på dette:

– Den kanadiske ROV'en vil bli i området for å kartlegge vrakområdet og forsøke å gi et bilde av hva som kan ha skjedd. Våre tanker går til familiene, sa han.

Titan

Miniubåten «Titan». Foto: OceanGate/Facebook


Horizon Arctic er utstyrt med en Odysseus 6k ROV som kan dykke til 6.000 meter. Den nådde havbunnen i 13-tiden i dag og begynte søk etter miniubåten.

Like før klokken 18 meldte den amerikanske kystvakten på Twitter at det hadde blitt funnet vrakdeler. Noe senere ble det bekreftet at disse stammet fra «Titan».Det ble også stilt spørsmål om når miniubåten imploderte – om det skjedde på vei ned eller som følge av en kollisjon med vraket:

– Vrakdelene ligger et stykke unna Titanic, i et område hvor det ikke er andre vrakdeler. Det vi ser er i samsvar med en implosjon i vann­søylen, sa Carl Hartsfield fra Wood Hole Oceanographic Institution.

LES OGSÅ
Gjorde verdens dypeste vrakdykk


Den amerikanske marinen har undersøkt bankelydene som har blitt hørt sonarutstyr de siste dagene, men har ikke kunnet sette disse i sammenheng med miniubåten.

– Jeg vil takke alle for den utrolige innsatsen, både våre egne folk og de som hastet til stedet for å bistå, avsluttet kontreadmiral Mauger.

Miniubåt savnet ved Titanic


Miniubåten «Titan» forsvant på vei ned til vraket av Titanic søndag 18. juni. Overflate­fartøyet «Polar Prince» mistet kontakten med ubåten ca. 1 time og 45 minutter ut i dykket.

Siden har det pågått en stor og kompleks leteaksjon, med flere amerikanske og kanadiske fly, og samt skip fra flere land.Videre undersøkelser vil forhåpentligvis bringe klarhet i hva som skjedde. Den amerikanske kystvakten indikerer at de vil forsøke å hente opp de omkomne, dersom de blir funnet.

– Dette er en svært trist dag for våre ansatte, som er utslitte og sørger dypt over tapet. Våre tanker går til familiene som har mistet sine kjære, skriver OceanGate i en uttalelse publisert på Facebook.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Perfekt gave: Gi bort et dykkekurs!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS