Gjennombrudd i forskning på dykkersyke
Forsker ved NTNU fant ut hva som skjer i genene hos dykkere med trykkfallsyke. Gjennombruddet får stor internasjonal oppmerksomhet etter mer enn hundre år med leting etter årsakene til dykkersyke.
Gjennombrudd i forskning på dykkersyke
Forskerne håper å kunne utvikle en blodprøve for å påvise trykkfallsyke. Foto: Chelsy Alamina, U.S. Navy/Wikipedia
DYKKEMEDISIN

Gjennombrudd i forskning på dykkersyke
Forsker ved NTNU fant ut hva som skjer i genene hos dykkere med trykkfallsyke. Gjennombruddet får stor internasjonal oppmerksomhet etter mer enn hundre år med leting etter årsakene til dykkersyke.
  2. september 2021, av Anne Sliper Midling, Gemini.no
Funnet er første skritt for å utvikle en blodprøve som kan gjøre det lettere å sjekke om noen har dykkersyke.

Det er uendelig vakkert under havoverflaten – så vakkert at noen dykkere hvert år blir fristet til å gå litt for dypt, og være der litt for lenge.

D/S Borghild

Vrakdykking er populært, men ligger de dypt øker risikoen for dykkersyke. Foto: Christian Skauge


I over et århundre har dykkersyken vært en kjent tilstand. Dykkersyke oppstår når du stiger for raskt opp fra et dykk.

Det dannes gassbobler i blod og vev på grunn av trykkreduksjon. Noen blir lam for livet. Andre får hudutslett, og litt vondt i leddene. Tilstanden kan være dødelig.

Det finnes ingen medisinsk test som kan avsløre om man har sykdommen eller ikke.

LES OGSÅ
Når kan du dykke etter vaksinen?


Rammer eventyrlystne fritidsdykkere


I dag skjer diagnose og behandling kun på bakgrunn av symptomer. Ingen vet helt når behandlingen er bra nok.

– Dykkersyken oppstår gjerne hos eventyrlystne fritidsdykkere, sier Ingrid Eftedal, seniorforsker ved NTNU. Hun er en av landets få eksperter på hva som skjer med menneskekroppen under vann.

Yrkesdykkere

Trykkfallsyke har vært kjent i over 100 år, og rammer både yrkesdykkere og fritidsdykkere.


Frem til nå har ingen forskere klart å kartlegge i detalj de biologiske endringene som skjer ved dykkersyke, men nå har Eftedal og et team fra Malta gjort et gjennombrudd.

– Dykkersyken er rett og slett at immunforsvaret går amok, og man får en betennelsestilstand i kroppen, sier Eftedal.

Undersøkte genetiske endringer


Funnene er publisert i Frontiers in Physiology, og er det første studiet som har kartlagt alle endringer i genetisk aktivitet i blod fra dykkere med tilstanden.

Et hovedfunn er at aktiviteten til hvite blodlegemer fra det medfødte immunforsvaret ble kraftig aktivert. Disse blodlegemene er «førstelinjen» i kroppens immunforsvar, og aktiveringen skaper en betennelsestilstand hos dykkerne

LES OGSÅ
Se video fra atomubåten «Komsomolets»


Funnet kan gjøre det mulig å utvikle en blodprøve som kan diagnostisere sykdommen.

– Da vil man fange opp de som har en lett variant av dykkersyken, og man vil også kunne sjekke når man er ferdig behandlet, sier Eftedal.

I dag finnes det solid kunnskap om dykkersyke kun ved et fåtall av landets sykehus. Blir du for eksempel syk i Trondheim, må du flys til Bergen for å få behandling i trykkammer hvor man puster oksygen ved høyt trykk.

En blodprøve vil gjøre det lettere å sette en sikker diagnose tidlig.

SE VIDEO
Jill Heinerth forteller om trykkfallssyke


Dykkere har gjennom år lært seg å redusere risikoen for dykkersyke med blant annet kontrollerte oppstigninger fra dypet.

I Norge er det få som får diagnosen dykkersyke. I Midt-Norge er det cirka fem personer hvert år som får behandling i trykkammer. Mørketallene er sannsynligvis store.

Det lave antallet gjør at det har vært vanskelig å forske på tilstanden. Det er omtrent umulig å vite hvor og når det kommer en pasient med tilstanden, og dermed omtrent like umulig å få samlet inn et stort nok antall prøver som er tatt på samme tidspunkt.

Boltenhagen

Malta har mange flotte vrak, og noen av dem ligger mye dypere enn P-29 Boltenhagen. Foto: Christian Skauge


Løsningen lå på Malta


Hit kommer et stort antall fritidsdykkere hvert år for å utforske de vakre vrakene etter landets lange historie med europeiske og arabiske erobringer.

Det samme skjer hvert år: 50 til 100 dykkere går litt for langt ned, og blir litt for lenge.

Legene på Malta er svært erfarne med dykkersyke, og var veldig interessert i å samarbeide med Eftedal og forskere ved University of Malta.Målte genuttrykk i hvite blodlegemer


Sammen tok teamet blodprøver fra dykkere som hadde blitt diagnostisert med dykkersyke, og dykkere som hadde fullført et dykk uten å utvikle tilstanden.

Forskerne tok blodprøver på to forskjellige tidspunkter: innen åtte timer etter at dykkerne kom ut av vannet, og 48 timer etterpå da dykkerne med dykkersyke hadde gjennomgått behandling i trykkammer.

De utførte RNA-sekvenseringsanalyse for å måle endringer i genuttrykk i hvite blodlegemer.

Hevet skipsklokke fra 105 meters dyp


Studien viste at dykkersyke aktiverer noen av de mest primitive kroppsforsvarsmekanismene som utføres av visse hvite blodlegemer.

– Ved dykkersyken skjer noe som kan minne om autoimmune sykdommer som for eksempel leddgikt. Immunforsvaret misforstår. Man kan se for seg at fremtidig behandling også kan bety immunregulerende medisiner, sier Eftedal.

En tidligere undersøkelse av friske, erfarne dykkere som utførte vanlige fritidsdykk viste endringer i aktiviteten til hvite blodceller under dykking, også når dykkerne ikke kjente noe ubehag eller viste symptomer på dykkersyke.

Artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Anne Sliper Midling. Den ble først publisert på Gemini.no den 30. august 2021.


FORSKNINGEN BAK ARTIKKELEN
Magri K, Eftedal I, Petroni Magri V, Matity L, Azzopardi CP, Muscat S and Pace NP (2021) Acute Effects on the Human Peripheral Blood Transcriptome of Decompression Sickness Secondary to Scuba Diving. Front. Physiol. 12:660402. doi: 10.3389/fphys.2021.660402.

Eftedal I, Ljubkovic M, Flatberg A, Jørgensen A, Brubakk AO, Dujic Z. Acute and potentially persistent effects of scuba diving on the blood transcriptome of experienced divers. Physiol Genomics. 2013 Oct 16;45(20):965-72. doi: 10.1152/physiolgenomics.00164.2012. Epub 2013 Aug 20. PMID: 23964024.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS