10 tips til nattdykking
Det er en utrolig opplevelse å utforske verden under vann i mørket, med en lykt i hånden. Gjør et nattdykk i helgen og se selv! Her får du 10 gode tips til et vellykket nattdykk.
10 tips til nattdykking
NATTDYKKING

10 tips til nattdykking
Det er en utrolig opplevelse å utforske verden under vann i mørket, med en lykt i hånden. Gjør et nattdykk i helgen og se selv! Her får du 10 gode tips til et vellykket nattdykk.
  4. oktober 2024
Read in English!
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Dyrelivet i havet forandrer seg når solen går ned. Mange dyr, som blekksprut og krepsdyr, er primært nattaktive og jakter på mat i mørket.

I lyset fra lykten får du oppleve hva havets innbyggere holder på med om natten, og du vil ofte få se ting som ikke dukker opp om dagen.

Nattdykk

Nattdykking gir mange flotte opplevelser. Foto: Rawpixel (public domain)


Velg riktig dykkested


Velg et dykkested du kjenner fra før av, så er det enklere å navigere. Ikke legg opp til et veldig langt eller dypt dykk, og velg et sted uten sterk strøm og bølger.

Lykt og backup


Nattdykking krever at du har en skikkelig lykt, og en backuplykt i tilfelle hovedlykten går tom for strøm eller slutter å virke av andre grunner. Pass på at begge er ladet opp.

Bruk lykten til signaler


Tegn en sirkel på bunnen for å vise at du er OK, eller beveg lykten fra side til side for å påkalle oppmerksomhet. Ikke lys i ansiktet på buddyen – det ødelegger nattsynet!

Vrakdykking

Nattdykk på vrak er kjempespennende, men bare egnet for erfarne dykkere. Foto: Christian Skauge


Bred stråle er best


Det er ikke noen fordel med en lykt som er så kraftig at den skremmer bort alt levende. Lykten bør helst ha en bred lysstråle – da ser du mer.

Ta med kompass


Å navigere under vann er vanskeligere i mørket, så ta en kompasskurs. Kommer man opp på feil sted kan det være vanskelig å komme seg på land igjen.

Marker stedet du går uti


For å gjøre det enklere å finne veien tilbake til utgangspunktet kan det være lurt å markere stedet med en strobe eller en glowstick.





Vær kjent med utstyret


For å unngå problemer er det viktig å være godt kjent med utstyret man bruker. Et nattdykk er ikke riktig tidspunkt for å prøve nytt utstyr.

Husk på sikkerheten


Ha kniv, saks eller linekutter lett tilgjengelig. Dette er ekstra viktig når det er mørkt og vanskeligere å se f.eks. fiskesnøre man kan hekte seg fast i.

Ikke mist buddyen


Pass på å holde deg nært buddyen. Dersom én av dere må gå til overflaten i mørket for å lete skaper det både stress og potensielt farlige situasjoner.

Dykker med lykt

En bred stråle er best på nattdykk. Foto: Christian Skauge


Ta med hodelykt


Et godt tips er å ha med en hodelykt du kan bruke mens du gjør deg klar. Det gir deg frie hender, og du slipper å bruke opp batteriet på hovedlykten.

Pass på at alle batterier er fullt ladet, og husk å skru på bakgrunnsbelysningen på computeren før du hopper uti. Lykke til!



I Norge gjør mørketiden at mange dykk i praksis er nattdykk, selv om man dykker på dagtid. Et emnekurs i nattdykking en god investering, som gjør at du kan forlenge dykkesesongen og få mer ut av hobbyen.

Både PADI, SSI og CMAS tilbyr emnekurs i nattdykking. Du finner oversikt over dykkesentre langs kysten hvor du kan ta kurset i Dykkings bransjeregister.






ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Flott vrakdykking på Sørlandet

    One Ocean Dive Resort utenfor Kristiansand byr på en rekke spennende vrak, flott undervannsnatur og dykk hvor man kan sanke kamskjell og krabber. Ta turen med klubben eller vennegjengen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS