Nå er krabbene på sitt beste
Mørke kvelder betyr gjerne at det er lett å finne krabbe. De er på sitt beste utover på høsten, og dykkere og fridykkere kan heldigvis plukke så mye de vil.
Nå er krabbene på sitt beste
Mørke kvelder betyr gjerne at det er lett å finne krabbe. De er på sitt beste utover på høsten, og dykkere og fridykkere kan heldigvis plukke så mye de vil.
7. september 2024
Det er bare å ta for seg av denne delikatessen – slik denne fridykkeren gjør:
På sitt beste sent på høsten
Kvaliteten på krabbene kan variere. Når de har tæret på opplagsnæringen gjennom vinteren er de relativt tomme og ubrukelige som mat.
– Det samme gjelder krabber som nylig har skiftet skall, skriver Smak av Kysten.
Utover sommeren er krabbene aktive, finner mer føde og bygger opp igjen energilagrene, og de har vanligvis høy kvalitet på sensommeren og utover høsten.
Der det er for mye krabbe kan tilgangen på føde bli for dårlig, slik at de ikke er fulle.
LES OGSÅ
Anbefaler økt minstemål på krabber
Uansett om du har fanget krabbe selv eller kjøpt dem i fiskedisken er det om å gjøre å få ut mest mulig av det deilige krabbekjøttet når du renser dem.
Du må også huske på å fjerne paven, som er magesekken til krabben. Den er ikke akutt giftig, men ikke spesielt god å spise.
– Ikke riv klørne av krabbene
Men før du kommer så langt må krabbene kokes, og her er det delte meninger om hva som er den beste måten å gjøre det på.
Tradisjonelt ble krabber kokt ved å slippe dem i kokende vann, men Mattilsynet mener at dette kan være dyreplageri.
LES OGSÅ
Slik bedøver du krabbene
De anbefaler at man bedøver eller avliver krabbene før koking. I industrien bedøves krabbene noen minutter i isvann, men dette er lite praktisk hjemme.
Mattilsynet oppfordrer til å avlive krabben med en skarp kniv og kløyve hodet fra munnpartiet midt mellom øynene og ca. 2 cm bakover.
Slik renser du krabber
På nettstedet www.krabbe.no finner du gode tips og råd, flere spennende oppskrifter og nyttige fakta om taskekrabben.
Krabben har skjelettet utenpå kroppen, og innenfor skallet skjuler det seg en kulinarisk godbit. Det saftige kjøttet smaker kjempegodt, og det er om å gjøre å få ut mest mulig av det.
Hvis du fisker krabbe med teiner, så husk at de skal ha fluktåpning og råtnetråd, og de skal merkes med navn og telefonnummer.
Det er viktig å sørge for at teinene har skikkelig tau og blåse, og at man unngår å plassere dem der det er mye båttrafikk.
Mister du teiner kan de bli stående og fiske i årevis, såkalt spøkelsesfiske. Krabber som går i teina vil sulte ihjel, og i sin tur tiltrekke seg nye krabber.
Du kan melde fra om tapt og funnet fiskeutstyr i Fiskeridirektoratets app «Fritidsfiske».