Færre rovdyr får konsekvenser
Mandag 12. februar 2024
Fiskeri fører til at det blir færre av de største og eldste rovfiskene. Hva betyr det for øko­systemene? En konsekvens kan være at det blir for mange kråkeboller, skriver hi.no.
 
Nå skal forskerne skaffe seg en bedre forståelse av ringvirkningene av færre rovdyr, som på forskerspråk kalles «trofiske kaskader».
 
– Et eksempel på en trofisk kaskade kan være at det blir enorme mengder kråkeboller fordi man fjerner de som skulle ha spist kråke­bollene. Og så glefser kråke­bollene i seg rubbel og bit av plantene på havbunnen. Man står da igjen med en tam ørken, i stedet for et mang­fold av arter i en levende tareskog, sier forsker Even Moland ved Havforskningsinstituttet.
 

Steinbit
 
Foto: © Christian Skauge
 
 
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Spennede utdanning: Bli minedykker!

    Minedykkerkommandoen er spesialtrente dykkere som er utdannet til å uskadeliggjøre eksplosiver. Du kan søke selv om du ikke har avtjent førstegangstjenesten.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS