Vi feirer verdens blekksprutdag
Fra 8. til 12. oktober er det Cephalopod Awareness Days, og i dag feirer vi de åttearmede blekksprutene. Her finner du artige fakta og flotte videoer om en av havets smarteste innbyggere.
Vi feirer verdens blekksprutdag
Foto: Christian Skauge
BLEKKSPRUT

Vi feirer verdens blekksprutdag
Fra 8. til 12. oktober er det Cephalopod Awareness Days, og i dag feirer vi de åttearmede blekksprutene. Her finner du artige fakta og flotte videoer om en av havets smarteste innbyggere.
  8. oktober 2023
Read in English!
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det finnes rundt 300 forskjellige arter åttearmede blekkspruter i verden, og til tross for at de fleste ikke blir mer enn 1–2 år gamle finnes det fossiler som er nesten 300 millioner år gamle – mye eldre enn dinosaurene.

De minste artene er ikke engang så store som en drue, mens den store stille­havsblekkspruten Enteroctopus dofleini kan veie over 50 kilo og ha et «vingespenn» på utrolige seks meter.

Lær mer om blekkspruten:


Visste du at blekksprutene har tre hjerter og blått blod? To av hjertene pumper blod til gjellene, mens det tredje sørger for sirkulasjon i resten av kroppen.

Den nøyer seg heller ikke med å ha én hjerne: I hver av de åtte armene har den et eget nervesenter som fungerer som en «lokal hjerne». Dette gjør armene i stand til å operere på egen hånd.

Mimic octopus

Hermeblekkspruten kan etterlikne en rekke andre dyr, noe den bruker både til forsvar og angrep. Foto: Rickard Zerpe (CC BY-SA 2.0)


Studier har vist at blekksprutene har seks armer og to bein – det er med andre ord ikke likegyldig hvilken tentakkel som brukes til hva.

I tillegg er de mestre til å kamuflere seg og kan endre både farge, form og tekstur ved hjelp av spesielle celler i huden. I tillegg kan de som kjent sprute blekk for å forvirre angripere.

LES OGSÅ
Nå er det sesong for blekksprut


Blekksprutene regnes som et av de mest intelligente dyrene i havet. De er oppfinn­somme og lærenemme, i stand til å bruke verktøy, og flinke til å løse problemer.

Forskning viser at de er i stand til å tenke abstrakt, og at de sannsynligvis drømmer når de sover. Ifølge Scientific American er de også i stand til å leke, noe som regnes som et tegn på intelligens.Alle blekkspruter giftige, men det er bare den lille blåringete blekkspruten som lever i Indiahavet som kan være farlig for mennesker. Foto: Christian Skauge


Noen blekkspruter kan til og med etterlikne andre dyr – slik som den fantastiske hermeblekkspruten (Mimic octopus) som finnes i Indiahavet.

Den kan opptre som dragefisk, havslange, manet og flyndre – og det er ikke bare for å redde sitt eget skinn: Den kan også etterlikne en paringsklar krabbe, bare for å spise den forvirrede beileren.Verdens blekksprutdag markeres 8. oktober hvert år, og datoen er valgt fordi 8/10 spiller på at blekksprutene har 8 eller 10 armer.

Hvis du vil feire dagen er det bare å ta et dykk – høsten er den beste tiden for å se disse spennende skapningene, og man finner dem gjerne på nattdykk.

Stjeler krabber fra en teine:


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære de viktigste tingene og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS