U-711 og Black Watch i Harstad
Den 4. mai 1945 ble den tyske ubåten U-711 og depotskipet M/S Black Watch senket av allierte fly i Kilbotn ved Harstad under Operation Judgement – bare dager før andre verdenskrig tok slutt.
U-711 og Black Watch i Harstad
Skipet som skimtes ved bombenedslagene er M/S Senja, som senere ble hevet. Black Watch hadde på dette tidspunktet allerede gått ned. Foto: Imperial War Museum/Wikipedia (public domain)
VRAK

U-711 og Black Watch i Harstad
Den 4. mai 1945 ble den tyske ubåten U-711 og depotskipet M/S Black Watch senket av allierte fly i Kilbotn ved Harstad under Operation Judgement – bare dager før andre verdenskrig tok slutt.
  4. mai 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Krigen nærmet seg slutten da Operation Judgement ble iverksatt og over 40 britiske fly tok av fra hangarskip i Norskehavet og satte kursen mot den tyske ubåtbasen i Kilbotn ved Harstad.

Her lå den tyske ubåten U-711 og depotskipet M/S Black Watch. Begge ble senket i det som var det siste luftangrepet under krigen i Europa.

Ubåt Type VII-C

Den tyske ubåten U-711 var av Type VII-C. Foto: Kriegsmarine


Angrepsstyrken bestod av 16 Avenger torpedobombere og 28 Wildcat jagerfly fra eskortehangarskipene HMS Trumpeter, HMS Queen og HMS Searcher.

Åtte av Wildcat-flyene var utstyrt med 110 kilos bomber for å angripe Thetis, det tidligere panserskipet Harald Haarfagre som hadde blitt tatt av tyskerne og bygd om til et flytende luftvernbatteri.

M/S Black Watch

M/S Black Watch var et moderne skip som var eid av Fred. Olsen. Foto: Åsen Museum og Historielag/Wikipedia (public domain)


De allierte flyene fikk inn sju treffere på Black Watch, i tillegg til fire nestentreff. U-711, som lå ved siden av, ble også skadet i angrepet og ble senere senket.

Vraket av Black Watch ligger på 15–44 meters dyp, mens U-711 ligger på mer avanserte 44–60 meters dyp et lite stykke unna.





Brakk i to og eksploderte


M/S Black Watch var et moderne skip eid av Fred. Olsen. Ved krigsutbruddet ble hun rekvirert av tyskerne og brukt til hovedkvarter for general Eduard Dietl.

Det 111 meter lange skipet ble bygd ved Akers mek. Verksted i Oslo i 1939, og var i likhet med søsterskipet Black Prince ment for passasjertrafikk mellom Oslo, Kristiansand og Newcastle.



Etter fulltrefferne fra de britiske flyene tok Black Watch fyr, eksploderte og brakk i to. Kildene er uenige om hvor mange som omkom i angrepet. Det antas at ca. 155 mennesker fant sin grav, i tillegg til et stort antall sårede.

Ifølge Harstad Tidende var det allierte raidet på ubåtbasen i Kilbotn det tredje største luftangrepet som ble gjennomført mot Nord-Norge under krigen.





Legendarisk ubåtkaptein


U-711 var en Type VII-C ubåt bygget ved verftet H. C. Stülcken Sohn i Hamburg i 1941. Hun var en av 568 ubåter av denne typen som var i tjeneste fra 1940–45.

Ubåten var under kommando av KptLt. Hans-Günther Lange. Han ledet 11 tokt mot britiske og sovjetiske konvoier og senket de amerikanske lasteskipene William S. Thayer og Horace Gray, samt den britiske korvetten HMS Bluebell.

Ubåter

Tyskerne bygde 703 ubåter av Type VII før og under andre verdenskrig. Her er U-711 (i midten) fotografert i Hammerfest den 30. juli 1944. Til høyre Hans Günther Lange. Foto: Kriegsmarine


Hans-Günther Lange kom fra det med livet i behold. Han ble arrestert da krigen sluttet og satt noen måneder i fangenskap.

Etter krigen gikk han inn i Bundesmarine, og i 1964 ble han sjef for hele den tyske ubåtflåten. Han døde i 2014, 97 år gammel.



Både periskopet, luftvernkanonene, roret og propellen på U-711 er fortsatt intakt, og byr på et sjeldent syn – det finnes ikke mange ubåtvrak i Norge på dykkbar dybde.

Type VII ubåter er sjelden kost. Det finnes bare ett bevart eksemplar i verden, U-995 som står utstilt ved minnesmerket i Laboe ved Kiel i Tyskland.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann på en uke.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS