Verdens herligste havfruer
Sjøkuene tilhører ordenen Sirenia, og er sannsynligvis opphavet til myten om havfruer. Her kan du lære mer om disse elskelige, digre dyrene.
Verdens herligste havfruer
En kalv dier moren. Foto: Keith Ramos, U.S. Fish and Wildlife Service
MARINBIOLOGI

Verdens herligste havfruer
Sjøkuene tilhører ordenen Sirenia, og er sannsynligvis opphavet til myten om havfruer. Her kan du lære mer om disse elskelige, digre dyrene.
  14. mai 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Sjøkuene i Karibia kalles manater, og de fleste av dem finnes i farvannene rundt Florida, primært langs vestkysten av halvøya.

Der samler de seg i nærheten av varme kilder i vintermånedene, og turister kommer langveis fra for å se dem.

LES OGSÅ
November er sjøkuenes måned


Grunnen til at de kalles for «sjøkuer» er at de bruker store deler av døgnet på å beite på sjøgress og andre vannplanter på bunnen.

Faktisk spiser de opptil 10% av sin egen kroppsvekt hver eneste dag! De kan holde pusten i opptil 20 minutter, men går vanligvis til overflaten oftere enn dette.

Manatene føder levende unger som kalles kalver, og går drektige i 11–13 måneder. Kalvene er omtrent en meter lange og veier rundt 30 kilo ved fødselen.

Mødrene passer kalvene i opptil to år, og de dier fra en av de to brystvortene som sitter bak loffene. Manatene kalver bare hvert andre til femte år.

LES OGSÅ
Styrer oppdriften med promp


Manatene ble listet som «truet» i Endangered species Act helt tilbake i 1967. Da var det bare noen få hundre dyr igjen i Florida.

Da bestanden i Florida ble telt i 1991 fant man 1.267 manater, men nå har dette har økt til over 6.000 dyr. I 2017 ble derfor statusen nedgradert til «sårbar» av U.S. Fish and Wildlife Service.

I utgangspunktet er det naturligvis bra at manatene ikke lenger er truet – men betyr også at de mister beskyttelse.

Hvis tiltakene som har sørget for at bestanden har økt til et mer levedyktig nivå blir fjernet kan det igjen gå nedover med manatene.Hvert år mister hundrevis av manater livet i amerikanske farvann på grunn av påkjørsler fra båter, sykdom og kaldt vær.

Mellom desember 2020 og desember 2022 sultet sultet over to tusen dyr i hjel i Florida. Overgjørdsling førte til store algeoppblomstinger, som igjen tok livet av store områder med sjøgress.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

    Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS