Husk minstemålet på kamskjell
Kamskjellene er på sitt beste fra oktober til mars. I sommerhalvåret gyter de, og da har de litt mindre spenst og sødme – om vinteren er de en av våre største delikatesser.
Husk minstemålet på kamskjell
Kamskjellene er på sitt beste fra oktober til mars. I sommerhalvåret gyter de, og da har de litt mindre spenst og sødme – om vinteren er de en av våre største delikatesser.
Av Dykking.no
De største forekomstene finnes på 10–30 meters dybde, helst med sterk strøm, fra Vestlandet til Nordland, ifølge Sesongkalender.no.
LES OGSÅ
Husk minstemålet når du jakter
Nettstedet gir oversikt over når på året forskjellige typer fisk og skalldyr er på sitt beste, og når man kanskje bør la dem være i fred og heller finne noe annet.
Minstemålet på kamskjellene er 10 centimeter, men skjellene har best matinnhold når de når en størrelse på rundt 12 centimeter.
Hos kamskjellet spiser man lukkemuskelen og gonaden, så det er viktig at størrelse og smak på disse er optimal ved høstetidspunktet.
For å beskytte bestanden har Fiskeridirektoratet fastsatt et minstemål på 10 centimeter. Skjellene når denne størrelsen når de er 4–5 år gamle.
Minstemålet gjelder over hele landet, både for yrkesfiskere og fritidsfiskere – og dermed også for dykkere og fridykkere.
Når man sanker kamskjell bør man ikke ta alle skjellene i et område. Hvis det blir helt tomt er det mindre sjanse for at det kommer nye skjell fra dypere vann.
En god regel er å la hvert tredje skjell ligge.
Det er viktig at dykkere bidrar til en bærekraftig forvaltning av ressursene i havet – men ta gjerne kamskjell, og kos deg med fangsten!