Utsetter etablering av oppdrett i verdensarv-område
Foto: Norgeibilder.no

HAVBRUK

OPPDRETTUtsetter etablering av oppdrett i verdensarv-område

Etter klage fra blant annet Riksantikvaren har Fiskeridirektoratet valgt å utsette etableringen av akvakultur-lokalitet i Vegaøyan verdensarvområde.

Utsetter etablering av oppdrett i verdensarv-område

Etter klage fra blant annet Riksantikvaren har Fiskeridirektoratet valgt å utsette etableringen av akvakultur-lokalitet i Vegaøyan verdensarvområde.

  4. juni 2020
– Fiskeridirektoratet offentliggjør nå flere vedtak for å sørge for nødvendig åpenhet i saken, sier kyst- og havbruksdirektør Øyvind Lie i en pressemelding.

Reaksjonene har vært mange og sterke etter at oppdrettsselskapet Mowi fikk tillatelse til å etablere seg i verdensarvomnrådet på Vega.

Saken strekker seg tilbake til 2016, hvor Mowi først fikk utslippstillatelse av Fylkesmannen i Nordland til etableringen av lokaliteten «Rørskjæran S» i Vega kommune i Nordland, skriver Fiskeridirekoratet.

Anemoner

Vega er et undervannseldorado, og mange stiller seg uforstående til hvofor et oppdrettsfirma får lov til å etablere seg i et verdensarvområde.


Vedtaket fikk flere klager

I 2018 ga Nordland fylkeskommune videre tillatelse til midlertidig klarering av lokaliteten fram til 2024. Dette vedtaket ble påklaget av flere. Klagene er til behandling hos fylkeskommunen.

Utslippstillatelsen og tillatelsen til midlertidig klarering ble så tilbakekalt av Miljødirektoratet. Den 30. april omgjorde Fiskeridirektoratet vedtaket, slik at Mowi igjen hadde tillatelse til etablering av lokaliteten.

Dette har Riksantikvaren, med flere, klaget på, forteller Fiskeridirekoratet.

– Denne saken skiller seg klart fra andre saker om klarering av lokalitet. Vi har derfor besluttet at Nordland fylkeskommunes om klarering av lokaliteten, ikke skal iverksettes før klagene er avgjort, forklarer Øyvind Lie.– Tungtveiende forhold

Riksantikvaren skriver i sin klage at det er påvist usikkerhet om virkninger av akvakultur i verdensarvområdet, og mener at det mangler nødvendige utredninger.

Fiskeridirektoratet forventer å behandle klagene på Fiskeridirektoratets vedtak fra 30. april 2020, før 15. juli 2020.

Vega fikk status som verdensarvområde i 2004 da øyene satt på UNESCO World Heritage List. Skjærgården ytterst mot storhavet ble det første norske kulturlandskapet som oppnådde en slik status.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Vintersesongen er i full gang, sikten er strålende og det er duket for flott dykking i ukene fremover. Men da må utstyret være i orden! Her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er derfor en perfekt gave i disse dager.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS