Vågehval døde i forskingsprosjekt
En vågehval druknet da et forskningsanlegg i Lofoten ble skadet av uvær natt til 3. juni. – Nå er prosjektet midlertidig stanset, skriver FFI i en pressemelding.
Vågehval døde i forskingsprosjekt
Dronebilde av forskningsanlegget tatt 6. juni. Foto: Eric Franks, NMMF
HVAL

Vågehval døde i forskingsprosjekt
En vågehval druknet da et forskningsanlegg i Lofoten ble skadet av uvær natt til 3. juni. – Nå er prosjektet midlertidig stanset, skriver FFI i en pressemelding.
  14. juni 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
De siste tre somrene har et norsk-amerikansk forskningsprosjekt besøkt Lofoten for å måle hva vågehvalen hører.

Under forberedelsene til årets forsøk ble testanlegget skadet av sterk vind i kombinasjon med kraftige tidevannsstrømmer.

Da forskerne skulle inspisere skadene, oppdaget de at en vågehval hadde satt seg fast under ett av sperrenettene og druknet.

Vågehvalkvoten økes i 2023


– Dette uhellet har gått veldig inn på hele forskerteamet, sier dr. Petter H. Kvadsheim, sjefsforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt, FFI.

– Vi har lagt ned betydelig innsats for å for å ta vare på sikkerhet og dyrevelferd i alle aspekter av disse testene. At vi nå har mistet en vågehval før årets forsøk kom i gang, fordi testanlegget ble skadet av uvær, er det verste som kunne skje.

Prosjektet er nå stanset til hendelsesforløpet er kartlagt, og alle rutiner er gjennomgått. Fiskeridirektoratet og Mattilsynet som gir tillatelser til denne forskningen er orientert.

LES OGSÅ
NOAH vil verne vågehvalen


Det vitenskapelige arbeidet ledes av National Marine Mammal Foundation (NMMF) og FFI, på oppdrag for amerikanske myndigheter.

Målet med forsøkene er å skaffe et audiogram (hørselsfølsomhetskurve) for vågehvaler. Kunnskapen skal brukes for å sette grenser for menneskeskapt støy i havene.

For å måle hørselen skal forskerne fange hval levende i et testbasseng. Etter testene slippes hvalen fri. Det er satt ut nøter i fjorden for å lede hval inn i testbassenget.

Vågehval frigjort i Troms


– Vanligvis går disse nettene helt fra overflaten ned til bunnen. Det skal ikke være mulig for en hval å sette sag fast eller svømme under dem, skriver FFI.

Under uværet hadde ett av nettene, sammen med et 1.000 kg tungt anker, blitt dratt ut av posisjon og ut på dypere vann. Det førte til at deler av nettet ikke nådde helt ned til bunnen.

– Vår teori er at hvalen har satt seg fast i blylinjen på undersiden av nettet den natten det ble slitt løs av uværet, forteller Kvadsheim.Ankeret skal nå forsterkes, for å sikre at ikke liknende uhell skjer igjen. Dorian Hauser fra NMMF sier at det vitenskapelige teamet tar uhellet svært tungt.

– Målet vårt er å beskytte vågehval og andre bardehvaler og skjerme dem mot skadelig menneskeskapt støy. Det vil vi fortsette å jobbe for. Dyrenes helse er vår høyeste prioritet i denne forskningen, sier Hauser.

Her kan du lese mer om prosjektet: The Minke Whale Hearing project.

Opprinnelig publisert 13.06.2023ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Perfekt gave: Gi bort et dykkekurs!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS