Nå kan dykkerne virkelig bidra
I morgen arrangerer Marinreparatørene og Indre Oslofjord Undervannsklubb Den Store Artsjakten. – En unik mulighet til å hjelpe Oslofjorden, sier Lars Dalen hos Marinreparatørene.
Nå kan dykkerne virkelig bidra
Marinreparatørene inviterer dykkere og fridykkere til artsjakt. Foto: Christian Skauge
ARRANGEMENT

Nå kan dykkerne virkelig bidra
I morgen arrangerer Marinreparatørene og Indre Oslofjord Undervannsklubb Den Store Artsjakten. – En unik mulighet til å hjelpe Oslofjorden, sier Lars Dalen hos Marinreparatørene.
  7. juni 2025
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Han er leder i Marinreparatørene på Nesoddtangen, som i over 10 år har jobbet med lokale tiltak for å bedre havmiljøet i Oslofjorden.

Organisasjonen rydder plastsøppel, fjerner småbåtvrak og spøkelsesteiner, kartlegger fredningsområder for hummer og driver med regeneativ dyrking av sukkertare og blåskjell.

Nå venter en mulig fredning av indre Oslofjord, etter at regjeringen har foreslått å innføre tre nullfiskeområder. Da blir dykkerne bli viktigere enn noensinne.

Bli med på Den Store Artsjakten


– Vi forventer at det vil bli et mye større fokus på kartlegging og biologisk mangfold. Ikke bare kan dykkerne bidra, de blir helt nødvendige, sier Lars Dalen til Dykking.

Han vil gjerne knytte dykkeklubbene tettere til miljøarbeidet i fjorden, gjennom forskjellige arrangementer både på Nesodden og andre steder i fjorden.

– Vi har tro på lokalt engasjement, og dykkerne har et unikt perspektiv på tilstanden i Oslofjorden. Det er de som ser hvor ille det står til, sier han.

LES OGSÅ
Bli med på Dugnad for Havet!


Lørdag 7. juni arrangerer Marinrepartørene Den Store Artsjakten, i samarbeid med Indre Oslofjord Undervannsklubb og stiftelsen Sabima. Hensikten er rett og slett å registrere flest mulig arter på Artsobservasjoner.no.

– Tidligere var den stort sett arter på land som ble registert, men vi vil ha større fokus på marine arter. Da er dykkerne veldig viktige, sier Dalen til Dykking.

På lørdag stiller flere marinbiologer og artseksperter på Kollektivbrygga på Nesoddtangen. Dit er alle vekommen, gjerne sammen med barna,

Lars Dalen

Lars Dalen i Marinreparatørene fjerner en forlatt hummerteine ved hjelp av heveballong. Foto: Fredrik Myhre


– Vi skal ha flere akvarier der både barn og voksne kan stifte bekjentskap med noe av livet som finnes i Oslofjorden, forteller marinbiolog Petter Torgan.

Han begynte hos Marinreparatørene i januar, og er ekspert på hummer og marint vern. Han oppfordrer alle som har lyst til å komme innom, og håper at mange dykkere og fridykkere møter opp og gir en hjelpende hånd.

– Vi vil veldig gjerne ha hjelp til å samle inn flest mulig forskjellige arter. Det er viktig å få registrert det biologiske mangfoldet i fjorden, sier Torgan.

LES OGSÅ
Bli en kysthjelper du også


På sine nettsider opplyser Sabima at det på Den Store Artsjakten i fjor ble registrert hele 2.508 forskjellige arter over hele landet.

Marinreparatørene lover gratis pølser, kaffe og vafler på Kollektivbrygga på Nesoddtangen – og ikke minst blir det en spennende opplevelse for alle som er nysgjerrige på livet i Oslofjorden.

– Rett utenfor brygga har vi hummer i vårt eget fredningsområde, forteller Lars Dalen. Det ble utredet av Marinreparatørene i 2016, og var det første i Oslofjorden.

Hummertatoveringer

Ikke alle har hummertatoveringer på overarmen. Foto: Thea Fahlvik/Oslo Havn


Den ihuga hummerentusiasten har fire tatoveringer på høyre overarm – ett for hvert fredningsområde han har vært med å utrede.

– Nå har det faktisk blitt sju områder, så jeg må vel en tur under nålen igjen. Det er viktig å følge opp, humrer han.

På lørdag håper han mange dykkere og fridykkere dukker opp – eller ned – og bidrar til å finne flest mulig arter i løpet av ettermiddagen.

 
Annonse:


– Dette kan være starten på et viktig samarbeid med dykkeklubbene, som både kan hjelpe Oslofjorden og gi dem mer meningsfylt og spennende dykking, sier Dalen.

Registrering av marine arter er viktig når kommunene legger sine planer, ikke minst med tanke på utbygging i strandsonen.

Og tross alt – hva er viktigere for dykkere enn livet i havet? Bli med på kartleggingen, gjør en forskjell, og ha det gøy samtidig!

Opprinnelig publisert 06.06.2025



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • PADI Open Water i Ålesund i morgen

    Ålesund Dykkersenter holder PADI Open Water grunnkurs for dem som har lyst til å lære å dykke før sommeren. Bli med og oppdag en fantastisk verden under overflaten i juni!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Meld deg på kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. I oktober kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
Annonse:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS