10 vrak fra desember 1944
Den siste krigsvinteren var tyskerne dårlig i stand til å beskytte skipstrafikken langs Norske­kysten, og britiske fly gjorde store innhogg i tonnasjen.
10 vrak fra desember 1944
Ferndale og Parat ble senket i Krakhellesundet 16. desember 1944. Foto: Christian Skauge
VRAK

10 vrak fra desember 1944
Den siste krigsvinteren var tyskerne dårlig i stand til å beskytte skipstrafikken langs Norske­kysten, og britiske fly gjorde store innhogg i tonnasjen.
  16. desember 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Daglige luftangrep gjorde det vanskelig for tyskerne å få frem forsyninger og frakte malm fra Narvik, og materiellet var neppe bedre enn tidligere i krigen.

Dette førte til at det ligger en rekke vrak langs Norskekysten som ble senket i desember 1944. Her kan du lese mer om 10 av dem – klikk på bildene!

D/S Albert Janus og D/S Radbod


Albert Janus

Radbod

Vrakene av de to tyske lasteskipene Albert Janus og Radbod ligger i Ørstafjorden på Vestlandet. De ble senket i det samme angrepet den 5. desember 1944.

D/S Havda


Havda

Senkingen av D/S Havda den 9. desember 1944 regnes som en av de mest tragiske hendelsene under andre verdenskrig i Norge – angriperne var allierte.


D/S Gudrun


Gudrun

D/S Wartheland


Wartheland

D/S Gudrun ble senket av allierte fly sør for Flekkefjord den 10. desember 1944. To dager senere møtte D/S Wartheland samme skjebne i Nordfjordeid.

M/S Ferndale og D/S Parat


Ferndale

Den 16. desember 1944 gikk allierte fly til angrep på D/S Ferndale i Krakhelle­sundet. Redningsdamperen Parat kom til unnsetning, men ble også senket da flyene returnerte. De to vrakene er et unikt dykk.


D/S Nordvard


Nordvard

Den 28. desember 1944 gjennomførte britene et stort raid i Oslofjorden for å senke den tyske krysseren Köln. I stedet senket de blant annet D/S Nordvard.


M/T Holmengraa og U-735


Holmengraa

U-735

M/S Holmengraa og U-735 ble også senket i raidet den 28. desember 1944. Vrakene ligger utenfor Horten, og Holmengraa kan dykkes.

Mange flotte vrakdykk


Vi håper du får litt inspirasjon til å planlegge et dykk eller en dykketur! Du finner dykkesentre som tilbyr turer til vrak over hele landet i Dykkings bransjeregister.

Du kan også lese mer om vrak og historie på www.dykking.no/vrakdykking, og bli gjerne medlem i Facebook-gruppen Vrakdykking!ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Flott vrakdykking på Sørlandet

    One Ocean Dive Resort utenfor Kristiansand byr på en rekke spennende vrak, flott undervannsnatur og dykk hvor man kan sanke kamskjell og krabber. Ta turen med klubben eller vennegjengen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS